Torek,
21. 7. 2015,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 21. 7. 2015, 11.59

8 let

Zgodba o njej, ki je bila vse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne premikaj se je zgodba o iskanju smisla življenja, o tem, kako lahko predmestno dekle osmisli življenje ravnodušnemu kirurgu, in o tem, kako rojstvo otroka zapolni praznino izgubljene ljubezni.

Avtor: Margaret Mazzantini Prevod: Anita Jadrič Založba: Mladinska knjiga Cena: 32,96 evra

Dobili smo drugi prevod v slovenščino uspešne italijanske pisateljice in igralke Margaret Mazzantini, ki je slovenske bralce osvojila s knjigo Novorojen. Roman Ne premikaj se je neke vrste psihološki triler, ki te potegne v vrtinec pripovedovanja in te ne izpusti, dokler ga ne odložiš.

Timoteo je zelo uspešen kirurg, ki uživa vse ugodnosti z denarjem polnega življenja. Ima dober avto, hišo ob morju, prijetno stanovanje, krasno ženo in hčer. Ob vsem tem pa je nesrečen.

Ko se njegova najstniški hči Angela ponesreči v prometni nesreči z motorjem, jo pripeljejo v bolnišnico, kjer dela njen oče. Medtem ko čaka, da jo operirajo in da pride njegova žena Elsa, ki je na poslovnem obisku v Londonu, se Timoteo obrača v preteklost malce pred časom, ko je Elsa zanosila.

Ne premikaj se je serija kronoloških spominov Timotea, ki svoji hčerki Angeli v mislih pripoveduje svojo ljubezensko zgodbo z žensko z imenom Italia. Timoteu se je na poti na obalo pokvaril avto in počakal je v majhnem mestecu. V baru, kjer je čakal mehanika, je spoznal Italio, revno, nezanimivo neatraktivno žensko. Italia je živela v preprostem stanovanju v ne preveč uglednem okolju, kamor je prišel Timoteo, da si je lahko sposodil telefon. Popolno nasprotje ga je prevzelo in začelo se je nekaj novega v njegovem življenju.

Njuno razmerje se začne s posilstvom, in čeprav se zdi, da je s tem konec "odnosa", ga nekaj vleče k njej in začne se romanca, obsojena na propad. Bralec tako prisostvuje razvijanju ljubezni iz surovosti v izjemno globino ljubezni. Napetost je prisotna več čas in nepričakovani zapleti jo samo še povečujejo skozi roman. Ne premikaj se je z elektriko, erotičnostjo, predanostjo, ljubeznijo v vsej svoji širini nabit roman, ki navdušuje od začetka do konca.