Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Festival Ljubljana vlak

Petek, 23. 5. 2014, 7.40

8 let

S festivalskim vlakom tokrat na Bled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred skorajšnjim začetkom poletnega Festivala Ljubljana, ki se s Carmino Burano začne 1. julija, je vlak, odet v podobo 62. Festivala Ljubljana, včeraj zbrane goste popeljal na Gorenjsko.

Tradicionalne vožnje s festivalskim vlakom, katerega cilj sta bila letos alpski biser Bled in njegov mogočni grad, ki se pne nad jezerom, so se udeležili predstavniki mestne oblasti, sponzorjev, podpornikov, veleposlaništev in medijev. Vožnja je ob poslušanju harmonikarja Marka Hatlaka, ki bo 28. julija v projektu Pasión nastopil v Križankah z violinistom Stefanom Milenkovićem, minila še prehitro.

Na železniški postaji Lesce Bled sta potnike pričakala avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), prav tako odeta v sinjemodro podobo 62. Festivala Ljubljana. Cilj kratke vožnje je bil Blejski grad z idiličnim pogledom na naravne znamenitosti. Goste so tam sprejeli župan občine Bled Janez Fajfar in predstavniki Zavoda za kulturo Bled.

"Najprej se zahvaljujem Festivalu Ljubljana in Slovenskim železnicam, Potniškemu prometu, da so se obrnili na nas za predstavitev letošnjega programa. Zagotovo obstaja več logičnih povezav, tako po kulturni kot promocijski plati, saj sta Ljubljana in Bled najbolj prepoznavni podobi Slovenije. Kaj šele prepoznavnost in obiskanost obeh gradov! Po drugi strani pa seveda Blejci ne bi bili Gorenjci, če ne bi prislonili svojega 'piskrčka' in izkoristili te priložnosti za promocijo svojih poletnih dogodkov. Poleg tega nas veseli, da se lahko mesta povezujejo vsaj po kulturni ali kakšni drugi družabni plati, in ob takšnih priložnostih gostimo naše glavno mesto. Po politični plati ga namreč naši predstavniki v glavnem izkoristijo za fotografsko kuliso, medtem ko se na razvoju infrastrukture kaj dosti ne pozna. Upam, da ste udeleženci današnjega dogodka začutili našo gostoljubnost in se boste z veseljem vračali v naše kraje. Festivalu Ljubljana želim še eno uspešno sezono in obilo užitkov vsem obiskovalcem. Blejci bomo zagotovo zraven!" je na krajši novinarski konferenci na Blejskem gradu goste nagovoril blejski župan.

"Iskreno smo veseli, da so nas na Blejskem gradu, ki ga upravljamo, obiskali najvišji predstavniki Festivala Ljubljana in Slovenskih železnic. Ljubljana in Bled imata poleg tega, da ju odlikuje bogato festivalsko dogajanje, še eno podobnost. Njun razvoj v preteklosti je potekal v ozki povezavi z gradnjo železniških povezav, po katerih nas tudi danes predvsem z Muzejskim vlakom obišče prenekateri obiskovalec," pa je dejal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, in dodal: "Upamo na čim več sodelovanja tudi v prihodnje, danes pa vam želimo predvsem veliko užitka ob enem najlepših pogledov na Bled in Gorenjsko ter spoznavanju tisočletne zgodovine Blejskega gradu."

Predstavitev Festivala Ljubljana Po uvodnih nagovorih gostiteljev je beseda pripadla Darku Brleku, direktorju in umetniškemu vodji Festivala Ljubljana ter predsedniku Evropskega združenja festivalov, ki je zbranim v Viteški dvorani gradu predstavil program letošnjega festivala.

Uvod v dolgo vroče festivalsko poletje je Poletna noč, ki bo 21. junija na Kongresnem trgu. Tja bodo letos postavljeni še štirje koncerti. Carmina Burana 1. julija odpira pestro festivalsko dogajanje. Sledil bo projekt Ogenj & led, v katerem bodo 3. julija nastopili priznani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, Vasko Atanasovski in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Verdijevemu Rekviemu, ki bo na sporedu 7. julija, bo dirigiral slavni Riccardo Muti, 8. julija pa bo širjenje festivalskega duha zunaj obzidja Križank na Kongresnem trgu sklenila slovita mezzosopranistka Elina Garanča.

V okviru 62. Festivala Ljubljana se bodo zvrstili še Wagnerjeva opera Lohengrin z dirigentom Nikšo Barezo, gostovanja Simfoničnega orkestra Qingdao, Filharmonije '900 gledališča Teatro Regio iz Torina pod dirigentskim vodstvom Andresa Mustonena, violinista Stefana Milenkovića in harmonikarja Marka Hatlaka, pa Uroša Perića, Vlada Kreslina in Moskovskih solistov z violistom Jurijem Bašmetom.

Nastopili bodo priznani pianisti Boris Berezovski, Paul Badura-Skoda, Rostislav Krimer in Jean-Yves Thibaudet, ki bo s Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama in dirigentom Marissom Jansonsom 1. septembra festival tudi sklenil.

To poletje bodo občinstvo razveseljevali še kraljica flamenka María Pagés, ruski koreograf Vasilij Medvedev, ki je pripravil gala baletni večer, koreografa Valentina Turcu in Leo Mujić z baletom Nevarna razmerja, ustvarjalci z londonskega West Enda z muzikalom Evita in številni drugi.

Po uradnem koncu festivala bo sledil še muzikal Cvetje v jeseni, ki nastaja po povesti Ivana Tavčarja.

Povezava prek železnice Direktor festivala je ob koncu poudaril pomembnost sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, ponudniki turističnih storitev, z drugimi kulturnimi institucijami ter Ljubljanskim potniškim prometom in Slovenskimi železnicami. Z zadnjimi Festival Ljubljana sodeluje že vrsto let. Tudi letos je na prodajnih mestih Slovenskih železnic v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Celju mogoče kupovati festivalske vstopnice, s katerimi je vožnja z vlakom cenejša za kar 50 odstotkov.

"Le skupaj in povezani lahko ustvarimo zgodbo o uspehu," je menil Brlek in misel sklenil z besedami: "Proizvodi vseh nas so odlični, vendar lahko uspemo le, če se povezujemo in si pomagamo."

V tem duhu je na koncu novinarske konference sledil še podpis sporazuma o sodelovanju na področju javnega potniškega prometa ter razvoja turističnih ponudb med občino Bled in Slovenskimi železnicami. Sporazum, ki ga je natisnil grajski tiskar, sta podpisala župan občine Bled in direktor SŽ – Potniški promet, d. o. o., mag. Boštjan Koren.

Ne spreglejte