SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

PRELISTANO: Bračkovi na potovanju

2

termometer

Enoletna družinska pustolovščina okrog sveta, kot nosi podnaslov popotniški dnevnik, nas popelje na spontano potovanje z družino, ki si je drznila prisluhniti svojemu srcu in se podati v neznano.

Avtor: Davor Bračko Fotografije: Davor Bračko Založba: Obzorja, 2012 Cena: 24,90 evra (trda vezava)

Vsako potovanje se začne s prvim korakom, tudi družinsko potovanje okrog sveta, kot si ga je zastavila družina Bračko iz Slovenske Bistrice. Takrat petletna Maša, desetletna Sara ter njuna starša Sabrina in Davor so se avgusta 2009 poslovili od toplega domačega gnezda, šole in službe ter jo za dobro leto mahnili v svet. Njihov popotniški kompas jih je bolj po navdihu kot po načrtih usmeril v 16 držav: Malezijo, Indonezijo, Nepal, Indijo, Šrilanko, Singapur, Avstralijo, Filipine, Kitajsko, Japonsko, Združene države Amerike, Kolumbijo, Ekvador, Peru, Bolivijo in Brazilijo.

Popotniška družina, ki jo kot magnet privlačijo drugačnost, nepoznavanje in nerazumevanje tujega, si je potovanje ukrojila po svojih nezahtevnih željah. Prevažanje z lokalnimi prevoznimi sredstvi, prehranjevanje v lokalnih restavracijah in prenočevanje v preprostih prenočiščih so bili zanje način, da so pristneje začutili utrip obiskanih dežel in da je popotniški proračun zdržal leto dni. A najbolj neprecenljiv je bil za Bračkove čas, ki so si ga v tem letu lahko radodarno podarjali. Nepozabna doživetja so se vrstila kot po tekočem traku: od plavanja z morskim psom v Maleziji in skakanja na premikajoči se vlak v Indiji do praznovanja rojstnega dne v Tokiu in nočnega prezebanja na avtobusih čez Ande in Tibet, na vseh koncih sveta pa so jih zaznamovali tudi domačini, ki so jih ponekod širokosrčno sprejeli v svojo bližino, drugod pa so ohranili varnostno razdaljo. Bračkovi so v svojo doživljajsko malho mimogrede rabutali še modrosti in spoznanja, ki jih ne nauči nobena druga šola kot življenjska.

Družinsko pustolovščino okrog sveta spremljamo skozi očetove oči. Davor, ki je svet obkrožil s svojo triperesno deteljico deklet, je že med potovanjem redno objavljal prispevke na družinskem blogu, zdaj pa se je podpisal pod družinski popotniški dnevnik med knjižnimi platnicami. Nizanje doživetij v obiskanih državah obogati s starševskimi premisleki, zakaj sploh na potovanje z otroki, kako si prikrojiti potovanje, da bo dovolj varno za družino, ter z razmišljanji o razumevanju neznanega, sprejemanju izzivov, svobodi … Knjigo še privlačnejšo delajo avtorjeve fotografije, ob katerih se bralec preseli na drug konec sveta in si hkrati ob njih zaželi komentarje, da bi vedel, kam točno v mislih potuje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin