Neža Mrevlje

Torek,
21. 1. 2014,
15.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
nacizem

Natisni članek

Torek, 21. 1. 2014, 15.14

8 let, 3 mesece

Nacistični seznam "izrojene umetnosti" dostopen na spletu

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V londonskem muzeju Victoria in Albert bodo omogočili vpogled v celotni nacistični seznam 16.558 umetniških del označenih za "izrojeno umetnost".

Nacisti so z izrazom izrojena umetnost, Entartete Kunst, označevali moderna umetniška dela, katerih sporočilnost ni ustrezala vladajoči ideologiji. Na seznamu prepovedane umetnosti so se znašla ekspresionistična, dadaistična, nadrealistična, kubistična in fauvistična umetniška dela, pa tudi umetnost dekadence. Hitlerja je še posebej motil ekspresionizem, pa tudi abstraktne umetnine, ker niso upodabljale sveta in naj bi tako ljudi odtujevala od resničnosti.

Med "izrojenimi deli" se je znašlo skupaj 16.558 umetnin, ki so sprva pristala v skladiščih, nato pa jih je Hitler z namenom pokazati, česa se ne sme, dal razstaviti. V münchenskem galerijskem prostoru Hofgarten-Arkaden so 19. julija 1937 razstavili 650 del, ki so jih odstranili iz nemških muzejev. Razstava, njen resnični pobudnik je bil pravzaprav vodja nacistične propagande Joseph Goebbels, je do leta 1941 gostovala še v 12 nemških mestih.

Umetniki, katerih dela so bila označena za izrojena, je pogosto doletela prepoved ustvarjanja, nekateri so se znašli v zaporih, njihova dela pa so bila odstranjena iz muzejev. Celoten seznam prepovedanih del so zbrali na nacističnem ministrstvu za propagando, po abecednem redu so ga razdelili na dva dela. Dve kopiji prvega dela seznama, od črke A do G, hranijo v berlinskih arhivih, drugi od G do Z pa je bil domnevno izgubljen. A le do leta 1996, ko je vdova londonskega umetniškega zbiralca Heimricha Fischer, narodni umetniški knjižnici muzeja Victoria in Albert (V & A) podarila kopijo drugega dela seznama prepovedane umetnosti. Kako je Fischer, ki je iz Dunaja pobegnil leta 1939, dobil kopijo seznama, še vedno ostaja skrivnost.

Odkar je seznam v tipkopisu in na mikrofilmu v muzeju V & A dostopen strokovnjakom, so raziskovalci za enega od ključnih dokumentov, ki izkazuje odnos nacizma do umetnosti, pokazali malo zanimanja poroča The Art Newspaper.

Direktor londonskega muzeja V & A Martin Roth se je v dostopnosti do seznama "izrojene umetnosti" odločil, da naredi še korak naprej, in sicer, da bo skeniran v celoti na voljo na njihovi spletni strani. Roth je za The Newspaper dejal, da dokument "predstavlja neprecenljiv vir, ki mora biti dostopen mednarodni javnosti".

Seznam "izrojene umetnosti" bodo v muzeju V & A objavili februarja. V dokumentu bodo navedeni tudi zbiratelji, ki so posamezna dela pozneje kupili in tako ta ne bodo več domovala v nemških muzejih, s črko X pa so označene umetnine, ki so jih nacisti uničili. Ocenjujejo, da naj bi okoli pet tisoč slik, risb in grafik na dvorišču osrednjega berlinskega gasilskega centra zažgali leta 1939.

Spletna izdaja bo tako omogočila vpogled v 480 strani dolg seznam, ki ga bodo javnosti predstavili prvič v zgodovini.