SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Metelkova praznuje 22 let

1

termometer

Na današnji dan pred 22 leti je prišlo do zasedbe vojašnice na Metelkovi, ki se je z voljo in vztrajnostjo vpletenih iz nekdanjega sedeža JLA spremenila v središče alternativne kulture v Ljubljani.

Avtonomna kulturna cona Metelkova bo danes s številnimi dogodki praznovala 22 let od preskoka zidu, ko so aktivisti in aktivistke zavzeli vojašnico. Nastajanje Metelkove sicer sega v december 1990, ko je bila ustanovljena Mreža za Metelkovo, pobuda, da bi prostore štaba Jugoslovanske ljudske armade spremenili v prostore, namenjene neodvisni kulturi in družbenim gibanjem.

Jugoslovanska ljudska armada je prostore na Metelkovi zapustila že leta 1991, Mreži za Metelkovo pa kljub zagotovilom lokalnih in državnih oblasti ni uspelo legalno prevzeti prostorov. Ko je 9. septembra 1993 Mestna občina Ljubljana začela z rušenjem nekaterih objektov na tem območju, so se pri Mreži organizirali in dan pozneje zasedli prostore nekdanje vojašnice.

Po zasedbi Metelkove je mestna občina na tem območju izklopila vodo in elektriko, takšno stanje pa je trajalo vsaj do leta 1996. Ko se je ponovno vzpostavila osnovna infrastruktura, težav še ni bilo konec, med drugim je prišlo do rušenja stare Šole, največje stavbe v AKC Metelkova, a vmes je Metelkova vztrajno postajala prizorišče bogate klubske scene in kulturno-umetniškega ustvarjanja.

Danes se na 12.500 kvadratnih metrih Metelkova mesto lahko pohvali s hostlom, z gejevsko-lezbičnim klubom, galerijo, ateljeji, s klubi in seveda z bogatim programom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin