SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija podpisala protokol o ohranitvi Pompejev

1

termometer

Deževje je v minulih dneh na arheološkem najdišču Pompeji na jugu Italije v bližini Neaplja povzročilo novo škodo.

Italija, ki je v zadnjem času deležna številnih kritik zaradi neustrezne skrbi za to arheološko najdišče, je zdaj končno podpisala protokol o ohranitvi Pompejev, ki je v skladu z določili organizacije Unesco.

Deževje je konec minulega tedna povzročilo, da je odpadel kos štuka na območju Casa del Torello, daljša razpoka pa je nastala tudi na enem od zidov osrednjih term.

Protokol so zdaj podpisale država ter regionalne in lokalne oblasti, so po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz arheološkega urada v Neaplju.

Organizacija Unesco je namreč že julija Italiji naložila, da do konca decembra pripravi ukrepe za izboljšanje varovanja arheološkega najdišča, sicer bodo Pompeje izbrisali s seznama naravne in kulturne dediščine Unesca.

Eden od predvidenih ukrepov je tudi video nadzor 50 odstotkov območja arheološkega najdišča in njegove okolice, piše Ansa.

Evropska komisija je marca letos odobrila tudi finančno injekcijo v višini 105 milijonov evrov za restavriranje Pompejev, dodatna sredstva pa naj bi priskrbela Italija. Štiriletni načrt restavriranja Pompejev so predstavili aprila. Julija je italijanski minister za kulturo Massimo Bray obljubil, da bo ustrezno varovanje Pompejev izpeljano do leta 2015.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin