Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
12.32

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

jajčevci ozimnica recept

Sreda, 14. 8. 2013, 12.32

1 leto, 1 mesec

Kako vložiti jajčevce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V starih časih se je avgusta začela sezona vlaganja zelenjave. Najprej kumarice, potem kuhanje mezge, za finiš paprika, vmes, da ni dolgčas, breskov kompot, na koncu pa še kozarci slivove marmelade.

Ali to sploh še kdo počne? Kuha ozimnico? Seveda. Vsakdo, ki ima prevelik vrt. Slovenci imamo eno čudno navado, da smo v vsem megalomanski. Imamo prevelike hiše, takšne za pet družin, v katerih živi le ostarela mamka. Imamo prevelike avtomobile, terence za 250 kilometrov avtocest. In imamo prevelike vrtove, kjer nas nato sezonska zelenjava dobesedno prisili v to, da jo uskladiščimo. Kaj naj bi sicer s kilogrami bučk, paradižnika in kumaric, ki jih nočejo več niti naši najboljši prijatelji, ker so se jih že prenajedli?

Torej ni druge – oprati je treba zaprašene kozarce za vlaganje, nakupiti alkoholni kis in ponovno oživiti idejo o ozimnici. Konec koncev je to trend.

So pa vložene jedi, za katere se splača potruditi. Recimo turšu ali turšija, v solnico in kis vložena zelenjava, ki ohrani svojo hrustljavost in barvo. Turšu je obvezen dodatek jedem od Balkana do Bližnjega vzhoda, v Bolgariji in Turčiji pa je to prava umetnost. V kis vložijo vse vrste zelenjave. Osebno mi je najbolj pri srcu zelena, takoj za njo pa korenje in cvetača. Prav posebna pa je turšija iz jajčevca, ki je začinjena s šopkom začimb. Ni sicer tako obstojna kot vložena paprika, a vseeno razveseli z buketom zeliščne arome. Ker je sezona jajčevcev, je prav, da si jih vsaj enkrat privoščimo tudi vložene. Kot prigrizek ob pivu v času evropskega prvenstva v košarki. A na to je treba misliti že zdaj.

Vloženi jajčevci

 | Foto: 2 velika jajčevca

3 čiliji

šopek mete

šopek peteršilja

šopek pehtrana

šopek koriandra

vejica rožmarina

3 stroki česna

mlet čili, kumina, sol

alkoholni kis

Cele jajčevce specite, najbolje na žaru, sicer v pečici. Olupite jih in narežite na kolobarje. Natrgajte liste mete, peteršilja, koriandra, pehtrana in rožmarina, zelišča posujte po jajčevcih. Strite česen in ga dodajte mešanici. Posolite, posujte s čilijem in kumino ter vse skupaj dobro premešajte. Napolnite kozarce za vlaganje, vanje potisnite cele čilije in prelijte s kisom, tako da je tekočina do vrha in v kozarcu ni več zraka. Zaprite kozarce in jih vsaj dva tedna pustite na sobni temperaturi. Postrezite jih ob opečenem kruhu ali kot del narezka. Odprt kozarec lahko v hladilniku hranite dva tedna.

Ne spreglejte