SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vino za pomlad

3

termometer

Vsak letni čas ima svoja vina. Spomladi nam prijajo hrustljava.

Eden od najbolj razširjenih pridevnikov za opisovanje značaja vina je crispy. Slovenski enologi in sommelierji še niso predlagali slovenske različice tega opisa, v dobesednem prevodu pa bi to pomenilo hrustljavo. In ker je to zanimiva in zabavna beseda, si jo bomo izposodili za opis spomladanskih vin.

Za pomlad je značilno, da težko mastno hrano zamenjamo za na novo pognalo zelenje. Tako se tudi v hipu zamenjajo naši okusi. Izbiramo solate, beluše, mlado špinačo, regrata pa smo se že najedli. In vino, ki spada k pomladni hrani?

Kot rečeno je pomlad prehod. Če so pozimi priljubljena težka bordojska vina in poleti roséji ter peneča vina, so spomladi najbolj priljubljena bela hrustljava in mineralna vina ali pa lahka rdeča vina. Ob pomladi takoj pomislimo na sauvignon, ki s svežino paše k vsakemu pomladnemu kosilu. Z njim pri kombiniranju hrane in vina res ne moremo zgrešiti, sklada se z vsem od belušev z rezanci do velikanske sklede mlade solate.

Malce bolj kompakten, a še vedno svež, je chablis, eno najbolj znanih francoskih belih vin. Gre za chardonnay, ki so ga v Burgundiji spremenili v umetnost, za mnoge najčistejšo obliko chardonnaya. Zaradi svežine ga priporočajo celo kot idealno vino h kariju.

Lahko pa smo malo bolj avanturistični in izberemo kakšno manj priljubljeno vino. Recimo italijanski soave, suho belo vino iz Veneta. Kot ustvarjeno za frtaljo s pomladnim zelenjem. Med pomladna vina bi lahko spadal tudi assyrtiko, vino grškega otoka Santorini. Ker trta raste na vulkanski zemlji, je to vino sveže in mineralno ter idealno za kombinacijo z zeleno čemaževo rižoto.

Za vrhunski užitek, ki nas odnese daleč stran, pa si privoščimo chianti. Kos kruha, dobra domača klobasa, ravno prav zrel sir, olive in steklenica chiantija na terasi v soju pomladnega sonca nas bodo v hipu prestavili v kakšno romantično toskansko vasico.

Jermann sivi pinot 2012

Silvio Jermann, verjetno eden najboljših italijanskih vinarjev, prihaja iz Collia, italijanske strani Goriških brd, kjer njegova družina živi že od leta 1881. Ko je leta 1970 prevzel družinsko podjetje, je kot mlad nadobuden mladenič želel vpeljati inovacije, ki bi njihova vina postavile ob bok najboljšim belim vinom. Z njegovim prihodom se je začelo novo obdobje v kleti, saj so vina dobila bolj bogate in kompleksne arome, več elegance ter osebnega pridiha. K njihovemu uspehu pa je vsekakor pripomogla tudi Madonna, ki je izjavila, da je Jermannova bela zvrst z imenom Vintage Tunina njeno najljubše vino.

Jermannov pinot grigio oziroma sivi pinot je verjetno najbolj zaželeno vino te kleti. Poznajo ga vsi vinski pivci, tako pri nas kot v tujini.

Vino je zlato rumene barve s tipičnimi sortnimi aromami, ki so dokaj intenzivne. Do izraza pridejo predvsem arome citrusov, kutine, marelice in jabolk, zaznamo pa tudi belo cvetje. V ustih je vino zelo harmonično, ima lepo svežino in aromatiko belega sadja, predvsem marelic in melon. Vino je polnega okusa, z lepo mineralnostjo, eleganco in dolgim zaključkom.

Sivi pinot bo odlična kombinacija k vsem vrstam morske hrane, rahlo pikantnim testeninam, teletini in belemu mesu na žaru. Lahko pa ga postrežete tudi kot aperitiv, saj bo odličen uvod v večerjo ali zabavo.

Sorta: sivi pinot Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 15,80 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin