Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
7.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Movia vinoteka vino

Torek, 10. 12. 2013, 7.49

6 let, 7 mesecev

V vinoteki Movia se pije Veliko rdeče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vinoteka Movia je verjetno najbolj znana vinoteka v Ljubljani. Pa tudi najbolj posebna, saj je eden redkih lokalov v prestolnici, kjer ne strežejo drugega kot vino.

Ne zgodi se pogosto, da bi v kakšen slovenski lokal vstopil tujec z izrezkom iz časopisa ter zahteval natančno tisto vino, ki je opisano v članku. V Vinoteki Movia se to dogaja pogosto. "Američani pridejo z izrezki iz New York Timesa in želijo enako izkušnjo, kot je bila opisana v časopisu. Tudi s članki iz revije Food & Wine pridejo, pa iz revije Travel + Leisure, ki nas je uvrstila med deset najbolj popularnih vinotek na svetu. Zadnjič smo bili v neki švedski reviji in Švedi že prihajajo," je tuje obiskovalce opisal Borut Ličen iz Vinoteke Movia. Kot vsi pravi vinoljubci si tujci želijo predvsem degustirati najboljša slovenska vina: "Pripravljene imamo degustacije štirih vin iz različnih območij. Druga degustacija pa je sestavljena iz petih vin Movie, tako da spoznate del njihove zgodbe."

Petdeset etiket na kozarec In v tej vinoteki ob ljubljanski mestni hiši lahko vsakdo dobi res lepo vinsko zgodbo. Majhen prostor spominja na vinsko klet z obokanimi stropi in letnico 1820, izrezljano v lesene police. To je letnica, ko je posestvo Movia v Brdih postalo last družine Kristančič. Vinoteka Movia je namreč ljubljanska izpostava vinogradniške hiše Movia. Zato ni presenetljivo, da je v vinoteki najbolj prodajano vino prav legendarno Veliko rdeče. Vedno imajo na voljo tako Veliko rdeče kot Veliko belo vse do letnika 1993. Poleg tega imajo vsa vina Movie na voljo tudi na kozarec: "Vedno imamo odprtih od 40 do 50 vrst vina. Movijina vina so vedno na voljo na kozarec, preostala pa spreminjamo." Pri tem se seveda vedno postavi vprašanje, koliko časa zdrži vino v odprti steklenici. Strokovnjak iz vinoteke je dejal: "Če gre za vrhunsko vino močnega telesa, ki nima napak, zdrži tudi teden in več. Nekatera druga pa tudi samo dan ali dva."

Kot pravi, njihovi obiskovalci natančno vedo, kaj ponujajo. "Sem pridejo z namenom, da bi spoznali najboljša vina. Zato jim moramo to ponuditi. Trudimo se, da imamo poleg Movie čim več najboljših slovenskih vin. Slovenci jih radi predstavijo poslovnim partnerjem iz tujine, tujci pa tako ali tako pridejo, da bi preizkusili slovenska vina. Res smo lahko ponosni na to, kar imamo," je razložil vodja vinoteke. Tako imajo med tujimi vini le najboljše šampanjce in nekaj slavnih biodinamičnih vin.

Kot butična vinoteka se zavedajo, da pokrivajo le majhen segment trga: "Smo tudi malo specifični, saj prodamo veliko težkih rdečih vin, ki trenutno pri nas niso tako popularna. Naši gostje imajo malce drugačen okus kot širša populacija."

Veliko rdeče in vrhunski pršut Kot rečeno, je najbolj popularno vino Veliko rdeče. Čeprav je najdražje. Trenutno pa je zelo popularen Movijin sauvignon: "Zelo lepo vino, ki pokriva okuse najširšega spektra ljudi. Sadno, luštnega telesa." Kaj pa če bi prišel gost, ki ne bi žele Movie? "Imamo vinsko karto in včasih si gost zbere sam, spet drugič izbiro prepusti nam. Včasih si gost takoj izbere najboljše vino, pa mu potem raje predlagamo kaj drugega, da lahko večer konča z najboljšim."

Njihovi gosti so različni. Veliko je tujcev, ki pridejo s točno določenim namenom. "Sicer pa so različni – od parov, ki pridejo na kozarček vina, do poslovnežev, ki pripeljejo poslovne partnerje, ali pa zaključenih družb, ki imajo tu zabave, bodisi poslovne bodisi zasebne," je goste opisal vodja vinoteke. V prostoru, ki ima 20 sedišč in prav toliko stojišč, so že imeli degustacije za 200 ljudi. Na vrtu seveda: "Večinoma organizirajo degustacije za poslovne partnerje. Pripravimo jim izbor vin in hrano."

Seveda hrano. Ob vinu se mora tudi kaj dobrega prigrizniti. K najboljšemu vinu spada seveda najboljša hrana: "Decembra so vedno v ponudbi ostrige. Pri nas pa imamo vedno tudi najboljši pršut, patanegro, mortadelo in izvrsten sir."

V Vinoteki Movia je tako vedno prijetno vzdušje. Cvet najboljših slovenskih vin že mora poskrbeti za to, da je gostom lepo. Sploh pa – Borut Ličen, Goričan, ki je že deset let v Ljubljani, je prepričan, da je tudi vino lahko lepo: "Vse lepe stvari ti dajo veselje. In vino je tudi tako."

Vsebino omogoča vinoketa Movia.

Ne spreglejte