Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rebula

Četrtek, 21. 2. 2013, 14.34

8 let

"Tu se penina pije pri sobni temperaturi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hiša penin Medot je pridelek z briških gričev prestavila v ekstremne razmere - svoje penine in novosti, ki šele prihajajo, so predstavili v kranjskogorski eskimski vasi.

Pa to niti ni bila nenavadna izbira, saj je "iglu edini kraj, kjer lahko penino piješ pri sobni temperaturi", se je slišalo na predstavitvi penin kleti Medot. Ta je pravi ambasador avtohtone briške rumene rebule, ki jo uporabljajo v vseh treh svojih peninah; Brut, Rosé in Millesime. "Posebnost vseh treh penin je avtohtona briška rumena rebula, ki slovi po svoji svežini, v kombinaciji s chardonnayem in modrim pinotom pa dosega izjemen okus in vrhunski potencial za staranje. Vse naše penine pridelujemo po tradicionalni šampanjski metodi in staramo od 5 do 10 let," je povedal Simon Simčič, ki nadaljuje 200-letno vinarsko in vinogradniško tradicijo družine.

Njegov oče Igor je sicer širši javnosti znan tudi po eni najboljših tekmovalnih jadrnic na svetu, Esimit Europa 2, redni zmagovalki Barkovljanke. Medtem na svoji briški domačiji Simčičevi težijo k popolnosti v svojih vinih, na ta račun pa so se tudi odpovedali množični proizvodnji. Trenutno napolnijo 15.000 steklenic letno, ker vinogradov nočejo razširiti zunaj svoje specifične mikroklime, pa bo etiketo Medot v prihodnosti nosilo največ 25.000 steklenic na leto.

Prihaja še četrta penina, čez 20 let pa tudi konjak Na predstavitvi v eskimskih iglujih sredi kranjskogorskega smučišča je bilo seveda treba poskusiti vse tri penine, ki jih Medot že ponuja – Brut, Rosé in Millesime –, pa tudi dve novosti. Prva je bil novi Medot Rosé Millesime, ki bo na trgu čez dve do štiri leta. Kar 20 (!) let pa bo treba čakati na drugo novost kleti Medot – konjak. A že njegova leto dni stara esenca kaže, da se splača potrpeti.

Za to, da je lažje steklo, je medtem poskrbel Tomaž Bolka iz gostilne Krištof s karpačom piranskega brancina, "umešanimi" krvavicami z rakci in čilijem ter ričetom s kranjsko klobaso, druženje v ledenem objemu pa je končala posebej za to priložnost pripravljena rižota s škampi in ikrami, v celoti skuhana v penini Medot in postrežena z Medotom Brut Magnum.

Ne spreglejte