Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo izbor Dolenjska Posavje

Petek, 14. 8. 2015, 13.17

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2015 – Dolenjska in Posavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Pregled najboljših gostincev na Dolenjskem in v Posavju se od lani ni veliko spremenil, favoriti ostajajo trdno na vrhu.

Med dolenjsko-posavskimi ponudniki dobre jedače in pijače tudi letos na vrhu ostaja po našem mnenju najboljša, najkonkretnejša, najbolj avtorska in najbolj ekološka gostilna. Sledita dve avtorski, prva bolj ekstremna, druga z bolj zanimivo vinsko karto.

Kot smo zapisali že pred časom – ponudba v tem delu naše dežele je zelo raznovrstna, se pa stvari umirjajo in naj samo na hitro omenimo, da prestižnih zidanic, ki so odprte samo po dogovoru, ne bomo obiskovali, pa naj bodo v lasti še tako bogatih ljubiteljev cvička. Ko bodo natakarji na voljo redno, vsaj enkrat na teden, pa bomo to seveda spremenili.

1. (1.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

V Šentjanžu je vse v znamenju družine Repovž, njihove ekološke kmetije in domače hrane sledljivih avtorjev. Predelani domači recepti in tudi kuhinja za tiste, ki si želijo poceni kosil. Vinska karta ponuja tudi tuja vina, veliko je lokalnih ekoloških buteljk. Cena: od 25 do 30 evrov na osebo, brez pijače. Imajo tudi sobe.

2. (2.) Ošterija Debeluh (Brežice)

Avtorska gostilna iz združenja JRE v središču Brežic. Klasična ustvarjalna kuhinja, le vzorec lokalne ali morda balkansko obarvane zgodbe. Jedi so do skrajnosti natančno obdelane. Vinska karta poudarja primorska, pa tudi dolenjska vina. Cene okoli 40 evrov na osebo.

 | Foto:

3. (5.) Gostilna Rakar (Trebnje)

Kreativna kuhinja z lokalnimi in sezonskimi temelji, vse boljša vinska klet domačih in tujih biserov, ki bi zahtevala poseben, natančnejši pregled. Cena je od 30 do 40 evrov na osebo, odvisno od izbire menija, nedeljska kosila so cenejša in manj avtorska.

4. (3.) Oštarija (Dolenjske Toplice)

Simpatično moštvo iz termalnega centra nadaljuje svoje udejstvovanje z dvema logičnima ciljema: poceni in prijazno. Za 20 evrov dobite že nekaj zanimivih avtorskih jedi, za kak evro več se boste zelo najedli. Vinska karta sicer ni obsežna, je pa zanimiva in zmernih cen.

5. (4.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Novakovi so bili eni prvih, ki so ponujali ekstremno ekološko izkušnjo. Od prve do zadnje jedi. Kmečki turizem ali turistična kmetija ima vse domače. Posebno poglavje je vinska klet, ki skriva, to je treba povedati, najboljša organska vina tega dela sveta. 30 evrov brez pijače. Možnost prenočevanja.

 | Foto:

6. (7.) Gostilna Vovko (Ratež)

Gostilna, kakršno bi moralo imeti vsako mesto, vsako regijsko središče pri nas. Običajna, urejena, le delno modernizirana z nepretenciozno ponudbo hrane ob vinski karti, ki so jo očitno sestavljali poznavalci. Pri Vovku natančno ločijo med večerjami in nedeljsko ponudbo. Manj kot 30 evrov na osebo brez pijače.

7. (8.) Gostišče Dolinšek (Vrh nad Boštanjem)

Pri Dolinških so borci, ki obed nudijo ob simpatični terasi in še lepšem razgledu. Hrana je dostojna, le avtorske porcije so večje kot pri konkurenci in čeprav se vidi, da ljubijo skupine, znajo tudi z manjšimi omizji. Imajo zanimivo vinsko klet, kjer je kar nekaj slovenskih vin. V žepu 35 evrov na osebo.

8. (-) Restavracija Boheja (Novo mesto)

V mestu se, obkroženimi z nekaterimi bogatimi podjetji, lahko pohvalijo z novo gostilno. Bolj obilna kot avtorska kuhinja se loteva lokalnih in sezonskih jedi, ki jih, tako je razumeti, ponujajo premožnejšim meščanom. Solidna vinska karta in 30 evrov na osebo brez pijače.

 | Foto:

9. (9.) Gostilna Šekoranja (Bizeljsko)

Tako kot mora imeti vsako mesto mestno gostilno, mora imeti vsaka regija domačo gostilno za nedeljske izlete. Običajne kmečke dobrote, velike porcije hladnih in toplih mesnin in juh. Vinska karta z lokalno in hišno vinsko ponudbo. Za največ 20 evrov na osebo se boste dobro najedli.

10. (10.) Turistična kmetija Šeruga (Ratež)

Prelepa lokacija med potočki in gozdički, ki jo spremljajo različne živali in živalce, da o amaterskem živalskem vrtu govorimo. Ponudba hrane je široka, menda ekološka, vinske karte ni, so pa na voljo lokalni vinarji s svojimi vini. Pri Šerugi, kjer je mogoče tudi prespati, je cena obroka manj kot 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte