Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
13.11

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 27. 7. 2012, 13.11

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Območje, na katerem se meša klasična lokalna ponudba in gostilne, ki ponujajo tudi okuse iz bližnjega morja.

Omenjamo nekaj slovenskih zgodb, ki domujejo v Italiji, na vrhu pa od lani ni velikih sprememb.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Visoko ustvarjalna kuhinja z najvišjimi ocenami. Italijani menijo, da gre za drugo najboljšo gostilno v Furlaniji (prva je Agli Amici v Vidmu). Imajo skoraj vsa pomembnejša primorska vina, ne pa vinske karte. Za 45 evrov po osebi je zagotovljen nekajurni vrtiljak užitkov.

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi)

Samo za odtenek modernizirana lokalna hrana izjemnih okusov in vrhunski kuhar v okolju vinogradov. Zanimiva vinska karta vipavskih vin in dostopne cene – 30 evrov brez pijače za povprečen degustacijski pohod.

3. (5.) Gostilna Mahorčič (Rodik)

Enostavna, le za odtenek posodobljena brkinsko-kraška zgodba brez velikih dodatkov – preprosto dobro pripravljeno. Vinska karta je hladilnik, kjer je moč najti marsikaj lokalnega. Cena 35 evrov na osebo.

4. (3.) Gostilna Apolonia (Šmarje pri Sežani)

Nekoč zelo opevana slow food morska restavracija za premožne se je v zadnjem času omehčala in pocenila. Zdaj malce šepa le še vinska karta. Cene morja pa so (le še) kakšnih 40 evrov na osebo.

5. (4.) Hotel Malovec (Divača)

Menda se mojster Patajac iz Ruja počasi poslavlja tudi iz Divače. Nazadnje, ko smo jedli tam, so stregli kreativne jedi iz morja in bilo je za odtenek bolj okusno kot v centrali, pa še veliko boljšo vinsko karto so imeli. 40 evrov na osebo.

6. (-) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru)

Kmetija, ki na mizi ponuja vse, kar pridela, in še serijo sijajnih oljčnih olj. Imajo tudi stekleničena vina, da cen, ki so na robu obstoja, niti ne omenjamo. Ponujajo menije, ki komaj kdaj presežejo 15 evrov na osebo.

7. (7.) Okrepčevalnica Ruj (Dol pri Vogljah)

Prenovljena kraška, malce tudi ustvarjalna kuhinja. Na žalost brez vinske karte, čeprav je v veži ob vseh dobrotah, ki jih je mogoče tudi kupiti, veliko vina. Cena brez vina okoli 35 evrov.

8. (10.) Kraljestvo pršuta (Kobjeglava)

Krasov kraški pršut v vseh pojavnih in kreativnih oblikah v starem MIP-ovem obratu. Soliden ambient in vinska karta v lokalu, ki ga hvalijo tudi italijanski vodiči. Pa kakšnih 35 evrov na osebo.

9. (8.) Furlan (Repentabor)

Spet Slovenci, tokrat na italijanskem Krasu. Jedi so še vedno lokalne, porcije obilne, skoraj težke, vinska ponudba pa izjemna. Cena kakšnih 40 evrov na osebo.

10. (9.) Gostilna Ravbar (Dol pri Vogljah) Bolj tipično kraško gostilno boste težko našli. Pršut, teran, testenine in mesne zgodbe. Vse skupaj je pripravljeno "b.p.". Za 25 evrov boste siti.

Ne spreglejte