Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 11.41

8 let

Stare dobre zlivanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zlivanke ali pečenjaki so jedi, ki jih pripravimo iz tekočega testa, običajno brez dodatka kvasa ali drugih vzhajalnih sredstev.

So zelo hitro pripravljene, zato nam lahko zelo hitro potešijo lakoto oziroma neizmerno potrebo po sladkem. Spečemo jih v ponvi, lahko pa tudi v pečici. Če jih pečemo v ponvi, jih moramo popeči z obeh strani, kar zna biti malo bolj zoprno za tiste, ki neradi stojijo za štedilnikom. Poznamo ajdove, koruzne, krompirjeve ter sirove zlivanke, lahko pa sami malo eksperimentirate in pripravite svoj izviren recept. Poizkusite.

Ajdova zlivanka z bučnim oljem

Sestavine: - 30 dag ajdove moke - 4 jajca - sol, maslo po potrebi - 2 žlici bučnega olja

Iz moke, soli, jajc in mleka naredimo zelo gosto tekoče testo. Testo vlijemo na pekač, ki smo ga premazali z bučnim oljem in spečemo v pečici.

Krompirjeva zlivanka Sestavine: - 0,5 kg krompirja - 2 dl mleka - 1,5 dl smetane - 3 jajca - 3 žlice moke - sol - malo masla

Krompir skuhamo in ga olupimo, nato pa pretlačimo. Krompirju primešamo mleko, smetano, jajca, moko in vse skupaj dobro premešamo. Solimo po okusu. V pekaču raztopimo maslo in vanj vlijemo pripravljeno mešanico. Pečemo v pečici do svetlo rjave barve. Odlično se poda kot priloga pečenim zrezkom v omaki.

Sirova zlivanka

Sestavine: - 10 dag masla - 3 jajca - 10 dag sladkorja - 0,5 kg moke - sol, maslo za pečenje - 1 lonček kisle smetane - sladkor za posipanje

Maslo, sladkor in rumenjake penasto vmešamo. Skuto pretlačimo in ji primešamo mleko in moko. Vse to vmešamo v jajca in dodamo trd stepen sneg iz 3 beljakov. Testo vlijemo v pomaščen pekač in spečemo. Pečeno zlivanko prelijemo s kislo smetano in premažemo s kislo smetano in po želji potresemo s sladkorjem.

Koruzna zlivanka Sestavine: - 0,5 l mleka - 20 dag koruzne moke - 3 dag kvasa - 10 dag zmletih orehov - 2 žlici sladkorja v prahu - 2 dl kisle smetane - maslo za pekač

Iz moke, kvasa in mleka naredimo testo in ga pustimo vzhajati okoli pol ure. V pekač vlijemo kislo smetano, jo posujemo z orehi, nato dodamo testo in pečemo trideset minut v vroči pečici. Posujemo z sladkorjem v prahu.

Ne spreglejte