Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
10.55

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept sladica

Četrtek, 28. 2. 2013, 10.55

1 leto, 3 mesece

Sladki konec tedna: Limone v kockah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zdaj so naša telesa že resno utrujena od zime. Da bi premagali še zadnje kilometre do pomladi, si privoščite sladico iz limon, ki vas bo poživila, okrepila in razvedrila.

Ozimnica gre že h koncu, svežih pridelkov pa vsaj v naši bližnji okolici še ni. Razen limon. Tisti, ki imate limonovec doma – z malo skrivanja pred mrazom namreč uspešno uspeva tudi v našem podnebju –, pa veste, da limone zorijo tudi pozimi. Zato so v teh dneh idealno sadje, ki upošteva vse modne zapovedi: sveže, sezonsko in lokalno.

Limone naj bi izvirale z Daljnega vzhoda, po Sredozemlju pa so se razširile nekje po letu 1000. Prvi resnejši pridelovalci v Evropi so bili Genovčani, na ameriški celini pa so jih spoznali šele po prihodu Krištofa Kolumba. Danes so nepogrešljiva sestavina v kuhinji, tako njihova aromatična lupina kot sok. Pa ne le v sladicah, limonin sok je pogost nadomestek kisa v solatah, uporaben pa je tudi kot sestavina marinad za meso in ribe. Predvsem na slednje ima zaradi kislin, ki jih vsebuje, zanimiv učinek – pravzaprav jih nekoliko skuha oziroma učvrsti, zato se marinada z limoninim sokom pogosto uporablja v jedeh s surovimi ribami, kot je južnoameriški ceviche.

Mi se tokrat ne bomo ukvarjali s kemičnimi reakcijami v ribah, ampak bomo limone uporabili v slastnih kockah. Najboljše so takoj, ko se ohladijo, sicer pa bodo zdržale še dan ali dva. No, če jih bo sploh še kaj ostalo.

Limonine kocke Testo

100 gramov masla 130 gramov moke 30 gramov sladkorja v prahu ščepec soli

Limonina krema

200 gramov sladkorja 2 jajci 2 limoni – nastrgana lupinica in sok 2 jedilni žlici moke

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Z električnim mešalnikom zmešajte maslo in sladkor v prahu, da dobite gladko zmes. Dodajte moko in sol ter mešajte, dokler se testo ne začne sprijemati. Poravnajte ga v dno namaščenega pekača in pecite okoli 20 minut oziroma dokler ne porjavijo robovi. Potem pekač vzemite iz pečice in se lotite priprave nadeva.

Z električnim mešalnikom jajca in sladkor stepite v gladko zmes. Dodajte limonin sok in nastrgano lupinico ter dobro premešajte. Potem vmešajte še moko. Zmes prelijte čez pečeno testo, pekač vrnite v pečico in pecite še okoli 20 minut. Ko se pecivo ohladi, ga razrežite na kocke in potresite s sladkorjem v prahu.

Ne spreglejte