Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
29. 11. 2013,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

socialno podjetništvo migranti

Petek, 29. 11. 2013, 14.23

8 let

Skuhna tudi doma (video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob falaflu, egipčanski kokosovi sladici in čaju je Skuhna - svetovna kuhinja po slovensko odprla tudi svoje prostore.

Skuhna je inovativen projekt socialnega podjetništva z več družbenimi in kulturnimi ravni. V sodelovanju z migranti in migrantkami, za katere je kuhanje ljubezen in spretnost, in Zavodoma Global in Voluntariat omogočajo zaposlovanje posameznikom iz držav globalnega juga. Na tak način izboljšujejo njihove življenjske razmere v Sloveniji, v ta kulturni prostor pa skozi kulinariko iz Kenije, Palestine, Egipta, Maroka in Indije vnašajo heterogenost.

Da ima prehranjevanje tudi svojo simbolno vrednost, predvsem pa kulturno dimenzijo, potrjuje tudi projekt Skuhna, ki na tej ravni omogoča medkulturno spoznavanje in učenje, saj so v okus, jedi odtisnjeni kultura, zgodovina, tradicija in jezik. Tako okolja, iz katerega prihaja kuhar kot tudi tistega, v katerem jedi nastajajo. Zato tudi ime Skuhna – svetovno kuhinja po slovensko, saj se trudijo, da uporabljajo sestavine, ki so večinoma lokalnega izvora. To pomeni, da bodo določene sestavine z drugih celin nadomestili s tukajšnjimi. Tako bodo morda namesto sladkega krompirja uporabili korenje.

Catering s celega sveta Projekt Skuhna je v teku že eno leto, v tem času so za različne dogodke številnih nevladnih organizacij, med njimi na primer za odprtje festivala Exodos in Mesto žensk, pripravili že različne cateringe, kuharske delavnice in tabore, se usposabljali v medkulturnem učenju, spoznavanju slovenskih higienskih standardov in podobno.

S tabori in delavnicami, kjer vas naučijo pripraviti hrano iz Afrike, Azije, Južne in Srednje Amerike, in cateringi bodo nadaljevali. V načrtu pa imajo tudi Skuhna Take Away in Skuhna doma. Ko si boste hrano iz določenih koncev sveta zaželeli doma, je to tudi uresničljivo, saj kuharji iz Skuhne pridejo tudi na dom. Njihove prostore na Trubarjevi 56 je mogoče najeti, pripravili vam bodo od preprostega kosila do dolge večerje. S svojo kulinariko in animiranjem pa popestrijo tudi otroške rojstne dneve.

V prihodnje naj bi v prostorih Skuhne na Trubarjevi v Ljubljani stalno delovala tudi restavracija, je še ena od vizij projekta socialnega podjetništva, ki bi zaposlitev kuharjem in zaslužek honorarnim sodelavcem radi omogočili tudi po 18 mesecih, torej po zaključku projekta.

V Zavodu Voluntariat in Global se zato nadejajo pridruževanja še drugih ministrstev, ki bi sodelovala pri oblikovanju mreže socialnega podjetništva pri nas. Skuhno do zdaj podpira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter sredstva iz evropskega sklada.

Od ljubezenskih afriških zgodb do zaposlitve Ideja za Skuhno je nastala, ko so v Zavodu Global pred leti na valentinovo v Slovenskem etnografskem muzeju organizirali večer pripovedovanja ljubezenskih zgodb iz različnih predelov Afrike. Dogodek so pospremili tudi z jedmi s te celine. Takrat se je pojavila ideja, zakaj kuhanja in uživanje jedi ne bi prenesli na širšo raven medkulturne izmenjave in socialnega podjetništva.

Tako je nastala Skuhna, ki danes polovično zaposluje šest kuharjev iz Kenije, Zimbabveja, Indije, Palestine, Egipta, vodi jih Maročan Hassan Chakir. V Sloveniji živi že leto in pol, zaradi jezikovne prepreke pa je tukaj težko našel zaposlitev. Zdaj jo ima. "Menim, da sem dober kuhar. Tudi v Maroku sem ob spremljanju turističnega vodiča kuhal za turiste. Skuhna se mi zdi pomemben projekt za integracijo migrantov v slovensko družbo." In res je. Inovativen, socialno naravnan, kulturno širok in kreativen. Priložnosti ponuja tako za migrante kot za lokalno prebivalstvo.

V decembru, 10. in 17., pa bodo v prostorih Skuhne med 13. In 17. uro imeli dneve odprtih vrat. Če si prej ne zamislite, da vas Skuhna obišče doma, jo lahko obiščete vi.

Ne spreglejte