SiolNET. Trendi Kulinarika
Vsebino omogoča Barilla

Foto: Thinkstock in Barilla

  • Messenger
  • Messenger

Skrivnost testenin, da ostanejo al dente

špageti Barilla
Vsebino omogoča Barilla

Foto: Thinkstock in Barilla

Ste vedeli, da so testenine bolj čvrste, če so narejene iz pšenice durum, ki daje kompakten zdrob? Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, ki vsebujejo dovolj glutena, testenine lahko ostanejo al dente oziroma čvrste na ugriz.

S testeninami, ki jih skuhamo tako, da so čvrste na ugriz ali al dente, bomo potešili občutek lakote in si zagotovili gorivo za mišice še dolgo po obroku. To hranljivost testenin najbolje izkoristimo, če jih znamo skuhati brezhibno.

Zakaj ostanejo testenine Barilla al dente?

barilla

Obstaja veliko sort pšenice durum, vendar niso vse enake. Barilla jih izbira skrbno, tudi na podlagi vsebnosti beljakovin, da nastanejo čvrste testenine. Pšenica durum vsebuje beljakovine, ki so bistvene za kakovost testenin.

Z dodajanjem vode in gnetenjem se beljakovine povežejo med seboj in ustvarijo mrežo – gluten. Gluten ujame zrna škroba. Več kot je beljakovin in bolj kot so se sposobne povezovati med sabo, bolj bodo testenine obstojne med kuhanjem in lažje bodo ostale al dente.

#Izvor pšenice

Barilla pšenica Pšenica durum je trda pšenica, ki daje s pravilnim mletjem zelo kakovosten zdrob. Takšen zdrob namreč vsebuje beljakovine z več glutena. Zaradi tega in zaradi kompaktnosti zdroba testenine Barilla med kuhanjem ohranjajo čvrstost in odličen okus ter ostajajo al dente.

Barilla uporablja mešanico najbolj kakovostnih pšenic durum in je zaradi obsežne proizvodnje največja odkupovalka pšenice sorte durum na svetu. Za izdelavo svojih testenin potrebuje več kot 1.400.000 ton pšenice durum. Za svoje izdelke uporabljajo različne sorte pšenice durum, saj lahko le tako zagotavljajo enako kakovost, okus in varnost testenin Barilla po vsem svetu. Približno 70 odstotkov pšenice nakupijo v Italiji. Zaradi večjega povpraševanja po kakovosti in količini pa uporabljajo tudi najboljšo pšenico durum in Francije, Amerike in Avstralije.

Kako pridelujejo in nabavljajo pšenico? Vstopite v svet Barilla.

#Skrben nadzor pšenice

Visoko zaupanje, ki ga pri potrošnikih uživa blagovna znamka Barilla, je rezultat trdega dela in upoštevanja visokih standardov kakovosti.

Tovor vsake ladje, ki s pšenico iz tujih trgov pripluje v pristanišče, skrbno pregledajo. Toda to je šele začetek. Sledijo nadzor italijanskih organov po predpisih EU ter pregledi, ki jih opravijo kontrole v mlinih in nazadnje še družba Barilla.

Za pšenico iz tujine veljajo enaka pravila, kot veljajo za italijansko pšenico. Standardom varnosti in kakovosti se Barilla preprosto ne odpove. Čeprav dobavljena pšenica že ima certifikat dobavitelja, Barilla kakovost surovin dodatno preverja.

#Dodatne analize

barilla

Kakovost končnega izdelka zagotavlja s številnimi analizami že pri osnovnih surovinah, s skrbno izbiro dobaviteljev in končnih izdelkov ter samega shranjevanja. Preverjajo skladiščne centre, kjer se prepričajo, da izdelke pravilno shranjujejo. Vsakega novega dobavitelja testirajo in preverjajo njegovo poslovanje, redno pa preverjajo tudi najbolj zanesljive partnerje.

Barilla na končnih izdelkih vsako leto opravi na tisoče analiz. Ne gre le za zakonodajo ali upoštevanje drugih predpisov, gre za njihov način dela in brezkompromisen pristop h kakovosti.

Samo na surovinah opravijo 75 tisoč analiz letno, na končnih izdelkih pa kar 200 tisoč preverjanj. Z zagotavljanjem kakovosti se ukvarja približno 70 uslužbencev. Od tega 20 v Italiji in 50 v tujini.

Od mlina do končnega izdelka

mlin moka pšenica

Barilla je zelo stroga pri preverjanju celotnega proizvodnega procesa. Vsako mlevno serijo preverijo s kemijskimi in fizikalnimi analizami. Poleg tega preverijo vsako vozilo, ki pripelje v mlin, surovine in embalažni material, ki vstopi v obrat. Vsa vozila in kontejnerje, v katere naložijo končne izdelke, temeljito pregledajo in jih tako varno dostavijo na naše mize.

Sprehodite se po obratu Barilla.

Vsak kozarček omake posebej pregledan

omaka testenine paradižnik

Tudi pri slastnih Barillinih omakah, ki izpopolnijo vsak obrok testenin, Barilla ničesar ne prepušča naključju. Za vrhunsko kakovost omak so pripravljeni opraviti več kot deset tisoč analiz vhodnih surovin. Sami izdelki gredo na koncu skozi sto tisoč preverjanj, za embalažo pa opravijo dva tisoč kontrol. Skupaj tako Barilla zagotovi več kot 112 tisoč kontrolnih pregledov svojih omak letno.

Redno preverjajo dobavitelje surovin in polizdelkov ter tako spremljajo, ali je njihova kakovost vedno na njihovi ravni. Prav zato jih obiskujejo tudi pred obiranjem in jih redno preverjajo med samo predelavo.

#Preverjanje vonja in okusa

Barilla

Ob prevzemu vsake dobavljene surovine najprej opravijo higienski pregled, ki mu sledijo organoleptična ocena vzorcev vsake serije ter različne analize o kemičnih in fizikalnih lastnostih – preverjajo stopnjo kislosti in okušajo vzorce ter tako odkrivajo morebitne neustrezne okuse in vonje. Sistem MES (Manufacturing Execution System) Barilli omogoča, da tudi elektronsko spremlja vse faze procesa izdelave omak.

#So kozarčki res zaprti?

Ko napolnijo kozarčke, preverijo, da so nepredušno zaprti in da v njih ni tujkov. Šele na tej stopnji so omake Barilla pripravljene na pot do naše mize.

#Brezhiben prevoz

Tudi prevoz mora biti brezhiben. Ob natovarjanju sledi še zadnja kontrola. Preverijo stopnjo higiene in čistoče v vseh vozilih in kontejnerjih, zato da k nam prispe samo najboljše.

Preprost namig za popolne testenine

špageti Barilla Velik lonec, v katerem bodo imele testenine dovolj prostora, da se dobro skuhajo, napolnimo z vodo in ga postavimo na močan ogenj. Uporabimo veliko vode – en liter vode na sto gramov testenin.

Solimo šele, ko voda zavre. Priporočamo sedem gramov soli na liter vode. Ko se sol stopi in voda res vre, v lonec stresemo testenine in jih prvi dve minuti pogosto premešamo. Do konca kuhanja jih premešamo le občasno.

Upoštevajmo čas kuhanja, naveden na embalaži. Preden testenine odcedimo, preverimo, ali so kuhane po našem okusu. Do konca jih skuhamo v ponvi skupaj z omako, zato da vpijejo vse okuse omake.

Če so testenine kuhane al dente, ob ugrizu začutimo malo upora. V sredini bi morali tudi videti tanko belo nit. Če želimo mehkejše testenine, jih kuhamo še eno do dve minuti.

Za boljšo predstavo si oglejte še kratek video.

Barilla Trendi Kako prepoznati kakovostne testenine?
delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin