SiolNET. Trendi Kulinarika
4,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protirasizem odpihnil še znano sladico

4,16

termometer

Mohrenköpfe | Zaradi rasističnega imena so sladico umaknili s švicarskih polic. | Foto: Getty Images
Zaradi rasističnega imena so sladico umaknili s švicarskih polic. Foto: Getty Images

Švicarski trgovec Migros se je odločil, da ne bo več prodajal slaščice, ki jo proizvaja švicarsko podjetje Dubler, z imenom "mohrenkopf," kar v prevodu pomeni "zamorčeva glava". Pod pritiskom protirasizma so se odločili, da ta izdelek umaknejo s svojih polic.

V luči protirasističnih gibanj, ki so po uboju Georgea Floyda vedno glasnejša, jo je skupila tudi sladica z rasističnim imenom. Švicarski trgovec Migros se je namreč odločil, da sladice, ki jo v slovenščini imenujemo indijanček, ne bo več prodajal v svojih prodajalnah.

Na svojem profilu na Twitterju so zapisali: "Odločili smo se, da bomo izdelek odstranili iz ponudbe. Trenutna razprava tukaj (na Twitterju, op. a.) nas je spodbudila, da ponovno ocenimo razmere. Zavedamo se, da bo ta odločitev vodila tudi do razprav."

V zvezi s sladico "mohrenkopf" so že v preteklosti potekale polemike, ali je ime primerno za sladico. V ta namen je bila leta 2017 objavljena tudi spletna peticija za zamenjavo rasističnega imena sladice.

Robert Dubler, lastnik podjetja, v katerem sladico še vedno imenujejo "zamorčeva glava", meni, da sprememba imena ne bo spremenila bistva rasizma. Zdi se mu jasno, da s tem nočejo nikogar užaliti.

Ellen DeGeneres Trendi Temnopoltim Američanom je hotela izraziti podporo, a jih je namesto tega užalila #video Protesti v ZDA Novice Množice Trumpu sporočile: Štejejo tudi življenja temnopoltih #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin