Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino teran

Četrtek, 27. 8. 2015, 13.23

7 let, 12 mesecev

Ostanite mirni in pijte teran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako se je eden najbolj slavnih sloganov na svetu spremenil v reklamo za teran.

Leta 1939 je britanska vlada svoje ljudstvo pripravljala na vojno. Natisnili so skoraj 2,5 milijona posterjev, s katerimi so ljudi prepričevali, naj nikar ne delajo panike in naj živijo kot sicer. Poster je bil preprost: na rdeči podlagi je bilo s tipografijo Gill Sans zapisano Keep Calm and Carry On – Ostanite mirni in nadaljujte. Na poster tedaj ni bilo velikega odziva in je šel v pozabo.

Dokler niso na prelomu tisočletja odkrili nekaj ohranjenih kopij – dvajset, če smo natančni – in so slogan ter plakat začeli reciklirati v vseh mogočih oblikah. Ena izmed njih je tudi Keep Calm and Drink Wine, Ostanite mirni in pijte vino, malo bolj hedonistična oblika sicer v Veliki Britaniji zelo priljubljenega Keep Calm and Drink Tea. Ni treba poudarjati, da je bil ta natisnjen na rdeče čajne skodelice. Vinska oblika slogana se od originala razlikuje tudi po tem, da ima na vrhu posterja namesto krone narisan kozarec za vino.

Hrvaški odgovor na zaščito kraškega terana? Veliko se je pisalo o banalizaciji tega sicer bodrilnega slogana. Zdaj pa se je celo pojavila oblika, za katero bi Slovenci lahko trdili, da gre za politizacijo slogana. Na vratih vinoteke v enem od mest v hrvaški Istri se bohoti velik napis Keep Calm and Drink Teran, Ostanite mirni in pijte teran. Nezaslišano! Saj v vinskem baru ne prodajajo kraškega terana, temveč le istrska vina. Mimogrede – dotična vinska klet slovi po dobri malvaziji, po teranu pa niti ne.

Kakorkoli – v času, ko slovenski politiki v Bruslju vneto razlagajo, zakaj je teran le slovenski, bi lahko napis razumeli kot provokacijo, vredno najmanj diplomatske note. A ker je še zadnji teden poletja in ga ni le lepšega kot zvečer spiti kozarček vina, je najbolje, da se držimo slogana in ostanemo mirni, s teranom ali refoškom v kozarcu.

Zidarich Teran 2012

Klet Zidarich leži v samem osrčju italijanskega Krasa, na edinstvenih tleh, saj tu prevladujeta kamen in rdeča prst. Del kleti je globoko pod zemljo, kar je Benjaminu, ko je prevzel vodenje kleti, predstavljalo velik izziv, saj je moral vložiti veliko truda, tako pri izdelavi kleti kot pri zasajanju novih vinogradov. Rezultat je ves trud poplačal, saj so vina Zidarich zelo dobro zastopana po vsem svetu in se uvrščajo na najboljše svetovne vinske karte, recimo v restavraciji Noma v Köbenhavnu.

Teran je sin rdeče kraške zemlje, terre rosse, avtohtono vino z geografskim poreklom, pridobljeno iz trte refošk. Vino je temno rdeče barve z vijoličastimi odtenki in lepimi aromami temnordečega sadja. V ospredju so predvsem arome gozdnih sadežev, borovnic, črnega ribeza, zaznamo pa tudi arome začimb ter terciarne in cvetlične note. Je zelo harmonično, saj se vse arome, ki jih zaznamo na nosu, lepo izrazijo tudi v ustih, kjer jih dopolnijo še lepa svežina, mehki tanini in zelo dolg pookus. Eleganca, svežina, dolg pookus, harmoničnost ter velik potencial staranja navdušijo tudi najbolj zahtevne pivce. Izjemen predstavnik te sorte.

Ker gre za odlično vino, ga lahko postrežemo k najbolj zahtevnim jedem, k pestremu naboru mesnih jedi, kot so divjačina, rdeče meso in pa račje prsi, ter staranim sirom.

Sorta: refošk Stopnja alkohola: 12,20 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 19,50 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte