Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
7.38

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept sladica piškoti

Torek, 5. 3. 2013, 7.38

1 leto, 2 meseca

Omamno dišeča pomarančna voda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdaj je čas, ko bo Sredozemlje zadišalo po cvetju pomarančevcev.

Kjerkoli so nasadi pomaranč, bo v zraku težak, sladek vonj, ki je mešanica vonja po pomaranči in jasminu. Vonj lebdi nad mesti in vasmi, nad travniki in celo nad morjem. In to vse iz drobnih, skoraj neznatnih cvetov na drevesih.

Prav posebni so menda cvetovi grenkih seviljskih pomaranč. Dišijo še globlje, tako da vas skoraj omamijo. Prav te najraje uporabljajo za izdelavo vode iz pomarančnih cvetov. Gre za destilat svežih cvetov, ki ga uporabljajo v kuhinji Mediterana in Bližnjega vzhoda. Je skrivnostna sestavina baklav, tagina, solat, pijač, slovitih francoskih magdalenic, ki jih je okušal Proust, in poročnih tort arabskih nevest. Kako da ne, saj l'eau de fleur d'oranger, kot jo imenujejo Francozi v arabskih državah, predstavlja čistost in nedolžnost.

Z vonjem in okusom pomarančne vode je tako, da ga bodisi obožujete ali pa vas odbija. Ponavadi so cenejše oblike vode bolj plastičnega vonja in okusa, dražje pa slastno omamne. Kot z vsako odlično stvarjo je tako, da je strup v malih stekleničkah in zahteva previdno, racionalno uporabo. Nekaj kapljic je popolnoma dovolj. Recimo kapljica v jutranji kavo je kot eliksir, ki vas popelje v oddaljene eksotične kraje.

Za nedeljske družinske užitke pa vam ponujamo piškote s pomarančno vodo. Ponarejene jaffa kekse, če želite. Mimogrede – pomarančno vodo se lahko pri nas kupi v trgovinah z zdravo prehrano in v E.Leclercu.

Piškoti z vodo iz pomarančnih cvetov 30 dag moke 18 dag sladkorja pol pecilnega praška 20 dag margarine 2 jajci ščep cimeta vrečka vaniljevega sladkorja pol skodelice narezanih kandiranih pomaranč žlička vode iz pomarančnih cvetov 10 dag temne čokolade 10 dag masla 10 dag mletega sladkorja

Margarino raztopite. Penasto vmešajte jajca in sladkor, dajte vaniljev sladkor, cimet in raztopljeno margarino. V moko vmešajte pecilni prašek in vmešajte v jajca. Dodajte kandirane pomaranče in vodo iz pomarančnih cvetov. Testo pustite počivati vsaj pol ure. Na pomaščen pekač polagajte kroglice iz testa in jih rahlo sploščite. Pecite od 12 do 15 minut na 175 stopinjah Celzija. Polovico pečenih piškotov povaljajte v mletem sladkorju, polovico pa jih prelijte s čokolado, ki ste jo skupaj z maslom stopili nad vodno kopeljo.

Ne spreglejte