Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept Škotska

Torek, 29. 1. 2013, 9.36

8 let

Krvavice, prepovedana hrana v Ameriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petindvajseti januar je za Škote velik praznik. To je dan oziroma noč, ko slavijo rojstvo svojega največjega poeta Roberta Burnsa.

Tradicionalno priredijo večerjo, katere osrednja jed so škotske krvavice, imenovane haggis. V sobo jih prinesejo na krožniku ob spremljavi dud. Burns, haggis, dude in moški v krilih – vse to so sveti simboli Škotske.

Toda v nekaterih državah, kjer živijo Škoti, imajo s krvavicami probleme. Recimo v ZDA, kjer jih je prepovedano proizvajati že od leta 1971. Prehrambne inšpektorje namreč moti, da vsebujejo tudi ovčje notranje organe, pljuča, srce in jetra. Res barbarsko. Tako se morajo Škoti v ZDA zadovoljiti s "civiliziranimi" nadomestki.

Nam se zdijo krvavice popolnoma normalna hrana. In krvavice po svetu niti niso tako redka jed. Na tržnici v Seulu, kjer na stojnicah strežejo vse vrste korejske, nam nenavadne hrane, so me pred leti hoteli "presenetiti" in so mi predlagali, naj jem sundae. Ker načeloma preizkusim vse, sem seveda rekla ja, dajte. Ponudili so mi golaž s krvavico. Na začudenje svojih gostiteljev sem navdušeno cmokala in trdila, da se počutim kot doma. Res je bila krvavica skoraj identična naši: riž in kri v črevu.

Krvavice ali vsaj nekaj podobnega, kar temelji na skuhani krvi živali, poznajo skoraj v vseh državah, razen v muslimanskih. Tam je živalska kri prehranski tabu. Drugje pa je specialiteta. V Tibetu krvavice delajo iz jakove krvi, na Tajskem jih kuhajo v juhi, v Franciji jih servirajo z jabolčno čežano, na Karibih jih jedo kot prigrizek ob pijači, v Nemčiji so eno vrsto celo zaščitili v EU-ju, na Švedskem so videti kot puding iz krvi, španska morcilla je obvezen del tapasov, po vsej vzhodni Evropi in Balkanu pa so razširjene podobne krvavice kot pri nas. In samo mimogrede – o krvavicah je pisal celo Homer. Torej je krvavica nekaj tako normalnega kot kruh. Namesto da se zmrdujejo, bi morali v Ameriki poskrbeti, da bi v verigah hitre prehrane prodajali hamburgerje s krvavicami.

Ker je do pusta še nekaj časa in torej pred postom še lahko pojemo nekaj krvavic, predlagamo, da letos ne vztrajate le na klasiki s kislim zeljem, ampak malo eksperimentirate. Zakaj ne bi bil v nedeljo za kosilo piščanec s krvavicami?

Piščanec s krvavico kosi piščanca za peko krvavica 5 strokov česna pol kilograma krompirja 1 dcl vinskega kisa 2 dcl suhega belega vina 2 dcl piščančje juhe sol poper oljčno olje šopek peteršilja

Na vročem olju na hitro popecite kose piščanca in na kolobarje narezano krvavico. Meso odstranite z olja, na njem pa popražite česen. Zalijte z vinskim kisom in tekočino zreducirajte. Nato zalijte z belim vinom in ga pokuhajte, da ga ostane približno polovica. Zalijte s piščančjo juho, dodajte popečeno meso in krvavice ter na kocke narezan krompir, posolite in popoprajte ter kuhajte, dokler se omaka skoraj ne pokuha. Potresite z nasekljanim peteršiljem in postrezite.

Ne spreglejte