Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 1. 2013,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept šampanjec penina

Sreda, 2. 1. 2013, 14.47

8 let

Kam z ostanki penečega vina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ste precenili svoje pivske sposobnosti in nabavili preveč silvestrskega šampanjca oziroma penine? Tukaj je nekaj zamisli, kako porabiti preostale mehurčke.

Z zaprtimi steklenicami ne bo težav, saj bodo v temnem in hladnem prostoru počakale do naslednje primerne priložnosti, če ne drugega, pa do prihodnjega silvestrovanja. Če ste kakšno odprli v silvestrski noči, ni pa bilo dovolj moči, da bi spili celotno vsebino, jo bo treba čim prej porabiti.

Peneča vina, predvsem tista zelo suha (poiščite oznako brut ali extra brut) lahko pri kuhanju uporabljate na enak način kot mirna bela vina, na primer za zalivanje rižot, morskih ali mesnih jedi. Mi pa vam tokrat predlagamo osvežilen koktajl, sorbet, preliv za solato, ki je lahko tudi marinada za meso, in kolačke s penečim vinom.

Mimoza Koktajl, ki so ga menda prvič namešali v 20. letih prejšnjega stoletja v pariškem hotelu Ritz, je ime dobil po nežnih rumenih cvetovih, na katere spominja s svojo barvo.

- peneče vino - sveže iztisnjen pomarančni sok

Priprava je preprosta – peneče vino in pomarančni sok zmešajte v enakih deležih ter postrezite v značilnih šampanjskih "flavtah". Kot različico lahko uporabite tudi sok katerega drugega agruma, recimo grenivke.

Sorbet iz penečega vina - 3 decilitre penečega vina - 5 decilitrov vode - 200 gramov sladkorja - sok 1 limone

V lonec zlijte peneče vino, vodo in sladkor, pristavite na ogenj in segrejte, da se sladkor stopi. Ko zmes zavre, ogenj zmanjšajte in kuhajte še kakšnih pet minut. Odstavite in počakajte deset minut, da se tekočina nekoliko ohladi. Primešajte limonin sok, dobro zmešajte in počakajte, da se zmes popolnoma ohladi. Potem jo postavite v zamrzovalnik. Ko začne zmes zmrzovati, jo z vilicami premešajte, da zdrobite ledene kristale. Postopek ponavljajte vsakih nekaj ur, dokler ne dobite snegu podobne zmesi.

Preliv za solato/marinada za meso Ostanek penečega vina, tudi če ni več peneč, se bo dobro znašel v prelivu za solato. Z njim lahko začinite tako običajno zeleno solato kot mešane solate iz različnih vrst zelenjave. Preliv se bo zelo dobro obnesel tudi kot marinada za piščanca ali svinjino.

- 1 strok česna - žlica gorčice - 3 žlice šampanjca - 125 mililitrov olivnega olja - sladkor, sol in poper po okusu

V multipraktiku česen, gorčico in šampanjec zmešajte v gladko zmes, potem pa ob mešanju počasi prilijte še olje. Začinite s soljo in poprom, če se vam zdi okus preoster, pa ga ublažite s ščepcem sladkorja.

Mafini s penečim vinom Za testo: - 200 gramov moke - zavitek pecilnega praška - 100 gramov sladkorja - zavitek vaniljevega sladkorja - 1,5 decilitra penečega vina - 40 gramov stopljenega masla - 2 jajci

V eno posodo presejte moko skupaj s pecilnim praškom, v drugi pa dobro premešajte druge sestavine. V mokro zmes stresite moko in na hitro premešajte. Zmes nadevajte v namaščen pekač za mafine oziroma primerne papirnate modelčke. V pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija, pecite okoli 20 minut. Mafini naj se ohladijo, medtem pa naredite preliv.

Za preliv: - 50 gramov stopljenega masla - 250 gramov sladkorja v prahu - 50 mililitrov penečega vina - žlička vaniljevega ekstrakta

Zmešajte maslo, peneče vino, vaniljev ekstrakt in približno četrtino sladkorja v prahu. Potem počasi primešajte še preostanek sladkorja, dokler zmes ni gladka in kremasta. Namažite oziroma nabrizgajte jo na ohlajene mafine, poljubno okrasite in uživajte!

Ne spreglejte