Kam z obiljem svežih zelišč? V zeliščno sol.

Poleti se utapljate v pridelku zelišč in ne veste, kam z njimi, pozimi pa si želite, da bi imeli v kuhinji kaj svežega, ne le sušene lističe. Letos poskusite z zeliščno soljo!

Kam z obiljem svežih zelišč? V zeliščno sol.
Foto: Vid Ponikvar

Zeliščna sol ni nobena novost, a jo običajno pripravljamo (ali kupujemo) kot mešanico s suhimi zelišči. Prav tako pa jo je mogoče pripraviti s svežimi in tako ohraniti njihov poln okus.

V hladilniku bo zdržala vso zimo

Takšna sol je prav tako zelo obstojna, zdržala bo vsaj pol leta in vas bo torej razveseljevala do naslednje žetve na vrtu, le da jo morate hraniti v hladilniku.

Katera zelišča izbrati? Primerna so praktično vsa, peteršilj, koriander, meta, drobnjak, origano, timijan, rožmarin, bazilika, žajbelj ..., lahko se odločite za zeliščno mešanico ali pa vsakemu zelišču privoščite svoj kozarček. Omejitev pravzaprav ni.

Sol s svežimi zelišči

zeliščna sol Foto: Thinkstock - Razmerje soli in zelišč naj bo 1 : 6, torej skodelica soli na šest skodelic zelišč.

- Izberite morsko sol, lahko je bolj ali manj grobo mleta, odvisno od tega, kakšna vam je bolj všeč.

- Zelišča operite, odstranite suhe liste in trša stebla ter jih temeljito osušite.

- Na deski za rezanje grobo sesekljajte zelišča, nato dodajte sol in sekljajte naprej, dokler ne dobite grobe, a enotne mešanice.

- Zelišča in sol lahko zmešate v kuhinjskem mešalniku, a pri tem pazite, da ne boste pretiravali z mešanjem, saj boste dobili pire namesto grobe solne mešanice.

- Mešanico hranite v hladilniku, kjer bo zdržala vsaj šest mesecev.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano