SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako piti brez prevelikih posledic?

4

termometer

Čas praznovanja bo z novim letom dosegel vrhunec, ob čemer največkrat ne gre brez trkanja s kozarci in srkanja alkoholnih pijač. A obstaja nekaj trikov, kako kljub nazdravljanju ostati trdno na nogah.

Ne mešajte pijač Prvo pravilo pitja je, da ne mešamo različnih pijač, zato se že na začetku večera odločite, kaj boste pili, in se tega držite do konca zabave, čeprav velja pravilo, da od pijač z manj vsebnosti alkohola lahko prehajamo na močnejše pijače.

Kako je z jetri? Jetra lahko v določenem času predelajo manjšo količino alkohola. Za razgradnjo malega piva, šilca žgane pijače ali kozarca vina tako potrebujejo približno eno uro, vse, kar je več od tega, pa se v telesu sprošča v obliki strupa.

Jejte mastno Mastna hrana je dobra varovalka pred vinjenostjo, zato si pred odhodom na zabavo in na njej privoščite velik obrok. Prigrizke si privoščite še v nadaljevanju večera.

Pijte mineralno vodo S pitjem mineralne vode lahko celo prepolovite moč delovanja alkohola. Tako je zaradi vsebnosti ogljikovega dioksida, ki veže nekatere alkoholne spojine in tako prepreči njihovo polno učinkovitost. Res je sicer, da tudi nekatere druge pijače vsebujejo ogljikov dioksid, a v njih najpogosteje najdemo še sladkor. Ta ni najboljši spremljevalec alkohola, zato bo najbolje, da ostanete kar pri mineralni vodi.

Pojejte kvas Dober borec proti učinkom alkohola naj bi bil tudi kvas. Preden se odpravite na zabavo, pojejte nekaj žličk aktivnega kvasa. Najlažje bo, če ga boste dali v jogurt.

Kvas alkohol razbija na osnovne molekule in tako preprečuje, da bi nam ta preveč stopil v glavo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin