Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 1. 2015,
13.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino peneče vino šampanjec

Četrtek, 15. 1. 2015, 13.07

7 let, 12 mesecev

Kaj storiti z ostanki šampanjca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Redkokdaj, pa vendarle se zgodi, da ne spraznimo celotne steklenice šampanjca.

Uporaba ostankov hrane je v trendu. Snaga vabi na pojedine iz ostankov, slavni kuharji pa med seboj prav tekmujejo, kdo bo bolj temeljito in bolj kreativno uporabil včerajšnje makarone. Zakaj ne bi uporabili tudi ostankov pijače? Vina, denimo. Z vinom je sicer tako, da tudi v odprti steklenici počaka še nekaj dni, do takrat pa ni kaj, da ga ne bi popili do konca.

S šampanjcem in drugimi penečimi vini pa je malo drugače. Dlje kot so odprta, manj so okusna, saj mehurčki hitro bežijo iz steklenice, razen če nimate posebnih zamaškov. Ki pa jih v domači kuhinji skorajda ni.

Torej – kaj storiti z ostanki šampanjca?

V kopalnici Verjetno je prva ideja, ki pade na pamet, ta, da se v šampanjcu okopamo. Ja, seveda, deciliter šampanjca v sto litrih vode kopalne kadi bo prav gotovo pričaral užitek hollywoodskih zvezd. Marilyn Monroe je namreč za šampanjsko kopel potrebovala 350 steklenic šampanjca.

Če ne drugega, pa nekateri priporočajo, da ostanke šampanjca porabimo kot tonik za obraz. Menda ima strahovito zmožnost razstrupljevanja in je močan antioksidant, predvsem pa osveži kožo. Zakaj pa ne, škodovati ne more.

V kuhinji Druga logična ideja je, da ga uporabite v kuhinji. Rižota, zalita s šampanjcem, je odlična. V resnici ga lahko uporabite, kadarkoli je v receptu zahtevano belo vino. Lahko ga denimo vmešate v želatino in pripravite lahko sladico. Najbolj mamljiva pa je ponudba, da ga vmešate v umešana jajca, kar jim da rahlost. Poleg šampanjskega tonika za obraz je to res idealna rešitev za jutro potem.

V garderobi Najbolj izvirno idejo pa ima pariška izdelovalka čevljev Olga Berluti. Menda se čevlji izredno lepo svetijo, če jih premažete s šampanjcem, ki omili maščobe v loščilih za čevlje in poudari naravno barvo usnja. Ta praksa je menda v uporabi že od 19. stoletja.

Malo verjetno pa je, da vam bo v steklenici ostal deciliter ali dva Delamotteja. Konec koncev je to po Forbesu peti najboljši šampanjec na svetu, za katerega še nikoli niste slišali.

Delamotte Rose

Šampanjska hiša Delamotte je stara več kot 250 let in je ena izmed petih najstarejših šampanjskih hiš. Leta 1760 jo je v Reimsu ustanovil François Delamotte, njegovo zapuščino so do leta 1830 nadaljevali njegovi potomci, nato pa jo predali družini Lanson. Leta 1988 so združili moči z eno najboljših šampanjskih kleti na svetu, Salon, pod okriljem matične družbe Laurent-Perrier in od takrat skupaj kraljujejo šampanjskemu trgu. Delamotte je šampanjec za vsako priložnost, podnevi ali ponoči. Odličen za velike proslave ali manjša druženja. Uživajte v njem kot aperitivu ali ob sladici. Razvajajte se z njim pri lenarjenju ob bazenu ali na vrtu. Naj bo vaš spremljevalec na romantični večerji. To je šampanjec s karakterjem in eleganco ter prijeten za pitje. Izredna kakovost je rezultat tradicije in visokih standardov vinogradništva.

Delamotte Rose je pridelan iz približno 50 odstotkov modrega pinota, 35 odstotkov chardonnaya in 15 odstotkov preostalih šampanjskih rdečih sort. Ravnotežje med dominantnim modrim pinotom in manjšim odstotkom chardonnaya daje temu šampanjcu lepo intenzivno rožnato barvo z briljantnimi odsevi, kar je posledica lomljenja svetlobe skozi majhne mehurčke. Ima nežen, saden vonj, ki spominja na jagodičevje s pridihom kvasovk, kruhove skorje in gozdnih jagod, prav tako pa so prisotne tudi cvetlične note vrtnic in vijolic. Krasna aroma rdečega jagodičevja se harmonično ponovi v ustih, kjer je struktura tista, ki zelo navduši. Je zelo polnega in elegantnega okusa s prijetno svežino, ki kliče po še.

Ta šampanjec so bo odlično podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki, lahko ga ponudite tudi kot aperitiv, če pa želite svoje goste očarati, ga postrezite na koncu večerje, da jim osveži okus.

Sorta: zvrst modrega pinota in chardonnaya Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 54,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte