Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
13.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept vikend kosilo taborjenje ogenj

Petek, 20. 11. 2015, 13.00

3 leta, 10 mesecev

Juha z brokolijem, ki jo jedo vsi otroci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kuhanje v kotličku je nekaj tako prvinskega, da lahko zasvoji.

Vsako soboto se odpravimo v gozdiček ob delti Mirne. Tam se zbere gruča staršev, ki so se odločili, da bodo za svoje otroke organizirali gozdni vrtec, kar smo doma preimenovali v tabornike. Vse deluje po principu prostovoljstva in funkcionira odlično.

Pravzaprav ne vem, kdo se bolj zabava – starši, večinoma mame, ali otroci. Kajti medtem ko gredo mulci z učiteljico v gozd raziskovat naravo, mame sedemo k tabornem ognju in čvekamo. Do zdaj nam ni bilo treba kuhati, ker so otroci po gozdnem pouku na ognju spekli na palice nabodene klobase, kruh in jabolka.

Kako sestavine, ki jih otroci ne marajo, narediti privlačne? Preteklo soboto pa smo dobili darilo: desetlitrski litoželezen kotliček, ki je v resnici pasje težak kotel. Logično je bilo, da bomo skuhale mineštro. Vsaka je prinesla, kar je imela doma, in tako je bilo v košari vse od ješprenjčka do brokolija in čilija. Same dobrote, ki jih otroci ne marajo. Z veliko mero improvizacije in vsaka s svojo izkušnjo kuhanja v kotličku na odprtem ognju smo se lotile mineštre, zelenjavo dodajale po občutku, se hudo utrudile, ko smo premikale kotliček in radovedno čakale, kaj se bo izcimilo. Še bolj nas je zanimalo, ali bodo otroci sploh jedli.

Morali bi jih videti, kako so jo mlatili: nič jih ni motil ne brokoli, ne zelena, ne ješprenj, niti to, da se je rahlo čutil tisti edini majhen čili. Večina je prišla po repete. Mogoče zaradi klobasic, mogoče zaradi diskretnega okusa in vonja po dimu, mogoče preprosto zato, ker so bili utrujeni in lačni.

Priznam pa, da je bil dogodek tako zelo prvinski – klepetave ženske v gozdu ob ognju s kipečo juho v kotličku – da komaj čakam, da se ponovi. Naslednjič bo na vrsti pasulj, pravi JLA pasulj.

Taborniška mineštra

4 čebule 2 dcl oljčnega olja majhen suh čili deset korenčkov kilogram krompirja dva brokolija gomolj zelene 250 g ješprenja šop peteršilja in listov zelene štiri kranjske klobase sol

Količine so približne in zadostujejo za deset litrov mineštre.

Najprej zakurite ogenj in počakajte, da se naredi žerjavica. Toploto pod kotličkom regulirate z odmikanjem ali pristavljanjem drv. Nato nad žerjavico obesite kotliček, vlijte olje in popražite čebulo, ki ste ji dodali prelomljen suh čili. Medtem na majhne kose narežite krompir, korenje, gomolj zelene in razlomite brokoli. Vse dajte v kotliček, dodajte ješprenj in prelijte z vodo ter posolite.

Kuhajte, dokler ne začne vreti, nato dodajte še nasekljan peteršilj in liste zelene. Ko bo zelenjava kuhana (odvisno od moči žerjavice, a nekako po dobre pol do tri četrt ure), v mineštro dodajte še narezane kranjske klobase. Kuhajte še dobrih deset minut, nato kotliček odstavite z ognja. Pazite – tako posoda kot juha sta izjemno vroči.

Ne spreglejte