SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska prevlada v azijski gastronomiji

1

termometer

 | Foto:
Azija, predvsem Daljni vzhod, je v zadnjih letih postala kulinarična velesila, tamkajšnji kuharji pa se v priznanjih zlahka kosajo s Francozi in preostankom sveta.

Razcvet visoke kulinarike v Aziji potrjuje tudi dejstvo, da so se pri reviji Restaurant, ki s pokroviteljem San Pellegrinom vsako leto razkrije eno najodmevnejših lestvic najboljših restavracij na svetu, odločili letos sestaviti posebno lestvico, posvečeno izključno azijskim restavracijam.

Kakšni so rezultati? Prvo mesto je odnesel Jošihiro Narisava oziroma njegova restavracija Les Créations de Narisawa v Tokiu, prav tako pa je šla v Tokio tudi srebrna medalja – na drugo mesto se je uvrstil Seidži Jamamoto s svojo restavracijo Nihonryori RyuGin. Prevlada Japoncev se konča na tretjem mestu. Zasedel ga je namreč kuhar britanskega porekla David Thompson, ki ustvarja v restavraciji Nahm v Bangkoku.

Na prvih desetih mestih lestvice sicer ni pretirane zemljepisne raznolikosti – na prvi dve mesti sta se, kot omenjeno, uvrstili restavraciji iz Tokia, po dve uvrstitvi med desetimi najboljšimi pa so si razdelili še Bangkok, Hongkong, Singapur in Šanghaj.

Medtem pa vrhunske restavracije po svetu že nestrpno pričakujejo letošnjo San Pellegrinovo lestvico najboljših restavracij na svetu, ki jo bodo razglasili 29. aprila v Londonu. Zadnja tri leta je naslov najboljše odnesla Noma iz Köbenhavna, Slovenci pa smo imeli na njej svojega predstavnika le leta 2010, ko so na 89. mesto uvrstili ljubljansko restavracijo JB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin