Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2011,
10.21

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 16. 3. 2011, 10.21

6 let, 5 mesecev

Gostilna Mahorčič: kraško-brkinska klasika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Ena od tistih gostiln, ki je ponesla slavo primorske kuhinje v vse konce naše dežele.

Za novejšo oceno gostilne Mahorčič kliknite tukaj.

Mahorčičevi iz Rodika pri Kozini slovijo kot izjemna gostilna, ki meša lokalne klasike s sodobnimi trendi. V hiši živi "šank", kar je pomembna podrobnost, in v predsobi imajo izložbo svojih domačih izdelkov, ki jih lahko kupite. Simpatično. Poleti se gostje hladijo na prijetnem dvorišču, v hladnejših dnevih pa ste obsojeni na malce mračno notranjost in na dolgo potovanje do stranišč v sosednji stavbi. Manj zahtevni gostje pa se obremenjujejo z naročanjem.

Hladno zgodbo so podpirali z domačim kruhom, natančneje s polžki s semeni. Kraški staran sir tabor je sodeloval z gorčico, z lešniki in medom, kraška skuta s črnimi istrskimi tartufi in oljčnim oljem Vanje Dujca, pa še piščančja pašteta z balzamično-jabolčno omako.

 | Foto:

Na mizo so prispele jote in špinačna juha. Male porcije, da bo naprej lažje. In če je jota nekaj, kar v teh krajih znajo skuhati, je bila špinačna juha prijetno presenečenje. Sicer pa pri Mahorčiču ponujajo pravo selekcijo toplih predjedi. Njoki in rezanci plavajo v ragujih s tartufi, bučkami in dimljeno skuto. Nas so testenine zanimale pomešane z zamejskim Zidaričevim jamskim sirom v omaki treviškega radiča in so se izkazale za izjemno odločitev.

Nič slabše ni bilo z zloženko, ki jo pripravijo iz pašte, ohrovta, koromača in domače klobase. Čeprav spet nismo pretiravali, smo potrebovali nekaj malega premora in predvsem kozarec rdečega – ponujali so hišni teran od Štoke. A imeli smo tudi možnost dobiti bolj piten Blažičev kabernet. En kozarec pa še lahko. Čeprav za osvežitev strežejo tudi kakijev sladoled ...

 | Foto:

Glavne jedi: račja prsa v omaki z zvezdastim janežem, ocvrte krače kraškega piščanca (kako fino ime za "pohano kuro"), krača odojka, telečja krača, goveji roastbeef z oljčnim oljem. Jasno, biftek s tartufi ... Nas je brez dvoma prepričala srna s timijanovim maslom na višnjevi redukciji s popečeno polento. Zarebrnice kraškega jagenjčka pa so (da bi bila mera polna) kombinirali s parmezanovim narastkom. Še kozarec Renčelove sladke Negre, pa jabolčni zavitek in mera je bila polna, čeprav se nismo odločili za kakšne divje eksotične kombinacije flambiranih banan, kar prav tako lahko dobite v teh krajih. Če ne bi nič pili, bi ena oseba pojedla za nekaj več kot 30 evrov.

Povzetek

Pomembna primorska gostilna, v kateri lahko naročite karkoli, pa ne boste naredili napake. Vseeno se je pametno držati bolj lokalnih napevov, predvsem so zanimivi siri, testenine, seveda tudi domač kruh in izjemno olivno olje, nekateri pa prisegajo tudi na krače.

Vinska karta je pravzaprav hladilnik v jedilnici. Nekaj imajo svojih, lokalnih, ki jih lahko dobite na kozarec. Med buteljkami je nekaj s Krasa, nekaj iz Brd in Vipave. Če bi bile stvari na papirju, bi bilo vse skupaj veliko preglednejše.

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte