Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2016,
12.40

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dobro počutje radič Nova Gorica recept goriški radič

Sreda, 27. 1. 2016, 12.40

4 mesece, 1 teden

Goriška vrtnica, najlepša zimska zelenjava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na Goriškem je vrhunec sezone prav posebne zelenjave, goriške vrtnice oziroma reguta, posebne vrste radiča, ki s svojo obliko in barvo spominja na vrtnice.

"Na Goriškem se radi pohvalimo, da imamo vrtnice skozi vse leto. Tiste cvetoče vse od maja do novembra, decembra pa pridejo tiste, ki so samo naše – goriške vrtnice," je ob predstavitvi turistične ponudbe Nove Gorice z okolico dejala Dejana Baša, vodja Turistične zveze – TIC Nova Gorica.

To ni običajna solata, ki jo pustiš, da zraste

Goriška vrtnica ni cvetlica, ampak zelenjava – gre za goriški oziroma solkanski radič, cvetlični vzdevek pa je dobil zaradi značilne oblike. Regut, kot posebni vrsti avtohtonega radiča pravijo na Goriškem, na goriških poljih gojijo že 150 let, in sicer z zahtevnim postopkom siljenja iz lastnega semena.

 | Foto:

Ko pozimi slana pobeli polja, kmetje radič izorjejo in ga skupaj s koreninami prenesejo v temen in rahel prostor. Tam se začne njegova preobrazba, stare liste nadomestijo korenike z glavicami rdečega radiča, ki spominjajo na rdeče vrtnice. "To ni običajna zimska solata, zahteva veliko dela," je o goriški posebnosti povedal Toni Gomišček, publicist in avtor knjige Od vrtnine do umetnine – Goriški radič.

Ob znanju za ta radič potrebuješ tudi primerno klimo in pravo zemljo, je poudaril Gomišček. "Nek goriški priseljenec ga je menda gojil tudi v Ljubljani, zdaj pa na tistem mestu poteka obvoznica," je dejal in pojasnil, da je največji sovražnik goriškega radiča prav urbanizacija, ki požira zemljišča, primerna za njegovo gojenje.

 | Foto:

Vzhajajoča zvezda kulinarične ponudbe goriških gostiln

Na Goriškem je kulinarična ponudba pomembno gonilo tamkajšnjega turizma in prepričani so, da bo v prihodnosti v tiste kraje privabila še več obiskovalcev. Tudi zaradi goriškega radiča, ki postaja vse pomembnejša sestavina zimske ponudbe v goriških gostilnah.

Po besedah Dejane Baša je najboljši takšen, kot smo ga najbolj vajeni – okisan, s fižolom, ocvirki in jajcem -, mnogi gostinci pa ga vključujejo tudi v tople jedi. Ošterija Žogica iz Solkana, ki si je nadela ime "hiša sukenskega reguta" (solkanskega radiča), iz te vrtnine pripravlja vse, od predjedi do sladic: pohvalili so se na primer z nabodali s sukenskim regutom, prepeličjim jajcem, fižolom in kranjsko klobaso, za sladki finale pa priporočajo solkanski radič, oblit s čokolado.

Župa (juha) z goriškim radičem
Potrebujemo: 4 glavice in 400 g goriškega radiča (perca), 100 g krompirja, 50 g šalotke, 0,5 l jušne osnove, žlico kisle smetane, maslo, rdeče vino, sol in poper
Šalotko prepražimo na žlici masla, dodamo nariban krompir in zalijemo z malo rdečega vina. Ko vse dobro pokuhamo, dodamo na trake narezan radič. V kozici zavremo jušno osnovo, v kateri smo zakuhali eno glavico radiča. Na krožnik damo žlico kisle smetane ter nanjo položimo radič s krompirjem in zalijemo z jušno osnovo. (vir recepta: TIC Nova Gorica)
Ne spreglejte