Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 12. 2013,
10.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino šampanjec

Petek, 27. 12. 2013, 10.26

7 let, 12 mesecev

2013 je bilo leto šampanjca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Recesija je svoj davek pobrala tudi pri dragih vinih - eni redkih, ki jim je leta 2013 narasla prodaja, so vrhunski šampanjci.

Liv-ex je nekakšna borza vina, podjetje, ki sledi gibanjem cen vina, v največji meri cenam vrhunskih vin. V poročilu za leto 2013 so zapisali, da je bilo to leto šampanjca.

Letošnje leto sicer ni bilo dobro za prodajalce vina. Med vrhunskimi vini so jo najslabše odnesli vinogradniki iz Bordeauxa, saj so padale cene letnikov 2008, 2009 in 2010, ki so bili na prodaj letos. Tako je na lestvici Liv-ex 100 indeks vrednosti bordojskih vrhunskih vin padel z 95,2, kolikor je znašal leta 2010, na letošnjih 82,6. Res pa je, da se je zanimanje kupcev malce preusmerilo. Omembe vreden skok so zaznale Burgundija, Toskana in dolina Rone. Prodaja tako imenovanih supertoskancev je porasla za 18,6 odstotka, največji zvezdi pa sta Masseto in Sassicaia.

Eno izmed vin pa je očitno imuno proti recesiji. Kar je presenetljivo, saj je prav to vino simbol razkošja. Šampanjec, seveda. Lani je prodaja najboljših šampanjcev poskočila za deset odstotkov, med najbolj prodajanimi pa je prestižni cuvee Cristal 2004 iz kleti Louis Roederer, ki je leta 2013 zvišal prodajajo za 16 odstotkov.

Da gre trgu šampanjcev dobro, dokazujejo tudi taki ekscesi, kot si ga je privoščila klet Armand de Brignac. S svojim šampanjcem rosé so napolnili 30-litrsko steklenico, ki bo, mimogrede, največja steklenica šampanjca rosé v zgodovini. Midas, kot se reče tej velikosti šampanjske steklenice, je po prostornini enak 40 navadnim buteljkam, tehta pa 45 kilogramov. Prvi 30-litrski šampanjec rosé bodo za novo leto odprli v Las Vegasu, cena steklenice pa je sorazmerna z njeno velikostjo: 275 tisoč ameriških dolarjev. Na zdravje!

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2000 Pol Roger, eno najbolj zvenečih imen med šampanjci, je še vedno v družinski lasti, zdaj pa klet vodi že peta generacija. Sedež imajo v Epernayu, kjer imajo v lasti 87 hektarjev vinogradov. Vinskemu trgu ponujajo šest različnih šampanjcev, slovijo pa predvsem po fini in čvrsti peni iz drobnih mehurčkov, ki je posledica idealnih razmer za sekundarno fermentacijo, saj je najnižja točka kleti kar 33 metrov pod zemljo.

Cuvée Sir Winston Churchill 2000 je letniški šampanjec iz chardonnaya in modrega pinota. Je premium šampanjec kleti Pol Roger, katerega skrivnost je skrbno varovana. Poimenovali so ga v čast velikemu oboževalcu njihovih šampanjcev, siru Winstonu Churchillu.

Šampanjec je zlatorumene barve z drobnimi mehurčki, ki v kozarcu potujejo v verigah. Nos je zelo kompleksen, arome citrusov, oreščkov in kruhove skorje nam povedo, da imamo pred sabo izjemen šampanjec. V ustih nas navduši s svojo eleganco in kremasto strukturo, prisotni so arome svežega sadja in zelenih jabolk, mineralnost ter fini mehurčki. Da pa vas dokončno prepriča, sta tu še lep in dolg zaključek, saj si z vsakim požirkom želiš še.

Odlično se bo podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice in surovi škampovi repki.

Ni vam treba razmišljati, ob kateri jedi oziroma ob kateri priložnosti bi ga odprli, saj je preprosto tako dober, da je primeren za vsak trenutek. Je eden tistih šampanjcev, ki si jih večina privošči le nekajkrat v življenju ob najpomembnejših dogodkih, a vedno z enakim namenom – za popoln užitek.

Sorta: zvrst chardonnaya in modrega pinota Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 142 evrov, evino.si

Ocena: 10

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte