Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
16.24

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Depeche Mode Bilbao

Torek, 16. 7. 2013, 16.24

1 leto, 11 mesecev

Seksi petdesetletniki nikoli boljši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na festivalu v baskovskem Bilbau so britanski Depeche Mode pokazali, da se njihova ustvarjalnost ni zmanjšala niti za ped. Nekaj desettisočglava publika je plesala in pela z njimi skoraj dve uri.

Depeche Mode so minuli četrtek odprli festival BBK Live v Bilbau. Španci so od nekdaj, poleg Skandinavcev in seveda Nemcev, eni od njihovih bolj privrženih oboževalcev. In tudi tokrat je bilo tako. Koncert v Bilbau je namreč v letošnjem letu edina koncertna postaja skupine v Španiji. V slikovitem parku Kobetamendi še slikovitejšega baskovskega Bilbaa so prvi dan nekajdnevnega festivala že v prvih minutah na noge dvignili 35 tisoč ljudi. Turneja ob predstavitvi najnovejšega albuma Delta Machine se sredi poletja počasi preveša v drugo polovico koncertov po Evropi. Britanski trio, ki ga že nekaj let izvrstno dopolnjujeta klaviaturist Peter Gordeno in avstrijski bobnar Christian Eigner, je bil v sebi lastnem amalgamu ritmov elektronike, popa in roka znova nadvse eleganten. Zalomilo se je le pri skladbi Precious, ko so zaradi tehničnih težav, kar na koncertih na prostem ni nič nenavadnega, za nekaj minut prekinili nastop. A občinstvo je potrpežljivo počakalo in s huronskim aplavzom pozdravilo nadaljevanje glasbe.

Začeli so s skladbo Welcome to My World z albuma Delta Machine in občinstvo je obnemelo ob izjemnih vizualnih podobah v ozadju, ki so, tako kot na vsaki turneji Britancev, postale že skorajda nepogrešljiv del njihovega izvajanja. Dave Gahan je v zavidljivi vokalni in fizični formi. Ves koncert je poplesaval po odru in skakal ter skladbo Walking In My Shoes skoraj v celoti odpel skupaj z občinstvom. Tudi sicer je večkrat obrnil mikrofon k njim. Večinstrumentalist Martin Gore je natančen kot ura, predvsem pa ima, tako kot pevec Dave, posebno karizmo in energijo, kar je všeč njihovim oboževalcem. V skoraj dveh urah smo lahko slišali in videli skladbe Policy of Truth, Should Be Higher – ob zadnji so poslušalci ponoreli in začeli skakati, sledile so Soothe my soul, A pain that I'm used to in A Question of Time. Vrhunec koncerta se je seveda zgodil ob njihovi največjih uspešnici Enjoy the silence, ki jo je skoraj v celoti odpelo občinstvo, Dave Gahan pa mu je medtem pošiljal poljube … Sledili so podaljški, v katerih niso smele umanjkati Personal Jesus, zgodnja Just can't get enough, ki je Kobetamendi spremenila v plesišče, in seveda I feel you ter Never let me down again. Kdor je že bil na koncert Depeche Mode, ve, da so njihovi nastopi vrhunska zabava, predvsem pa jih odlikuje vrhunska izvedba, podprta z vrhunsko tehniko. In srčnostjo. Bravo, fantje!

Ne spreglejte