SiolNET. Trendi Glasba
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preden vstopite v njihov "plac", vam bo Dan D najprej ponudil milo

0,31

termometer

Dan D
Dan D ima novo ploščo, na kateri so ubrali novo pot. "Če bi do 70. leta preigraval isto, bi zame pomenilo smrt," je dejal Tokac. Foto: Marko Alpner

Dan D so v soboto in nedeljo razprodali oba koncerta v svojem "placu" za vaje v Novem mestu. Domače, sproščeno vzdušje, ki bi si ga z veseljem pospravili za rezervo, je spremljalo dolenjske rokerje, ki so do ušes in naravnost v srce poslušalcev pospremili glasbo z novega albuma Milo za drago. Tega so lahko obiskovalci odnesli domov v pravem ročno izdelanem milu.

V industrijski coni na Cikavi, kjer je bilo prej trgovsko središče, Dan D v svoj plac mesečno privablja publiko, s katero preizkušajo nov repertoar. Prostor, v katerem preizkušajo, varijo in nato degustirajo svoje stvaritve, je njihovo skladišče in prizorišče obenem.

Prepoznavni in prodorni vokal Tomislava Jovanoviča – Tokaca spremljajo baskitarist Nikola Sekulovič, s kitaro Marko Turk – Tučo, Boštjan Grubar na klaviaturah in Dušan Obradinovič – Obra za bobni. Prepoznavni in prodorni vokal Tomislava Jovanoviča – Tokaca spremljajo baskitarist Nikola Sekulovič, s kitaro Marko Turk – Tučo, Boštjan Grubar na klaviaturah in Dušan Obradinovič – Obra za bobni. Foto: Marko Alpner

Iz oči v oči v "placu"

Skupina je v "placu" pred občinstvom, občinstvo pred skupino, brez odra, nivojev, brez hierarhije, zgolj pristen odnos iz oči v oči "igramo, poslušamo, vsi uživamo".

Zaradi bližine in povezanosti lahko poslušalec ves čas spremlja Tokacovo mimiko, prav tako bi mu težko ušla preciznost dobro uigrane skupine, kjer so vsi za enega in eden za vse. Zvok je brezhiben in poslušalec lahko začuti vse vibracije, s katerimi Sekulovič in Obra narekujeta ritem celotnemu prostoru.

Namestite se lahko na stol, fotelj, morda na blazino v prvi vrsti tik pred mikrofonom, lahko se pozibavate nekje zadaj ali uživate naslonjeni na zid ob strani, a ne glede na to, kje ste, povsod vas doseže brezhiben zvok. Namestite se lahko na stol, fotelj, morda na blazino v prvi vrsti tik pred mikrofonom, lahko se pozibavate nekje zadaj ali uživate naslonjeni na zid ob strani, a ne glede na to, kje ste, povsod vas doseže brezhiben zvok. Foto: Marko Alpner

"Glasba je za nas še vedno občutljiva, krhka"

Tomislav Jovanovič – Tokac je pojasnil, da v domačem okolju igrajo, ker je glasba nova in zanje še zelo krhka. "Da nam je tu domače, je dobro, ker je ta glasba za nas še vedno občutljiva, krhka. Zato smo zaenkrat raje tu, kjer se počutimo doma in na nek način bolj varno. Imamo še vedno toliko "rešpekta", da je zaenkrat še ne nosimo ven, čeprav bo treba kmalu iti. Smo pa tudi že toliko vadili in bili v stiku s tem, da smo se že malo sprostili in če je bilo to opaziti, sem vesel."

Skladbe so odigrali suvereno, pa čeprav vse skladbe niti uradnih naslovov še niso imele. Če so želeli z uvedbo elektronike še vedno ohraniti povezanost z občinstvom, jim je to prav gotovo uspelo. Skladbe so odigrali suvereno, pa čeprav vse skladbe niti uradnih naslovov še niso imele. Če so želeli z uvedbo elektronike še vedno ohraniti povezanost z občinstvom, jim je to prav gotovo uspelo. Foto: Metka Prezelj

"Na glavo smo obrnili celo svojo filozofijo, morali smo iz svoje cone udobja"

"Ko si toliko v tem ustvarjalnem procesu, se zgodi, da imaš kar naenkrat ploščo zunaj, o naslovih skladb pa nisi še niti razmišljal. Veliko se je delalo. Spremenila se je logistika, nimamo več živega bobna. Na glavo smo obrnili celo svojo filozofijo, morali smo iz svoje cone udobja. Naredili smo nekaj, kar je za nas popolnoma novo in je krhko. Po tem terenu hodimo kot po jajcih in z vsakim koncertom, ki ga imamo tu, dobivamo več samozavesti. To si tudi želim – da ko gremo k ljudem, da jim predstavimo najboljšo možno različico tega, kar smo naredili," pravi Tokac.

Setlista koncerta

"Naredi malo pekla zame" so prosili v uvodni Malo pekla (1), bobnar je z elektronskimi bobni, ki so za Dan D novost, napovedal naslednjo Sem v tebi (2), nadaljevali so z Boli me k (3) in popolnoma prevzeli z Ne naredi mi tega (4).

Ni bilo človeka v prostoru, ki bi bil miren ob bolj poskočni Bits (5). "Na tvojih podplatih je nebo" je Tokac pel v Ožini (6), z besedami, da je to pesem, ki govori o razpadu na splošno, je pospremil čudovito z naslovom Morilec (7).

Nekaj je v meni počilo,
srce se je od bistva ločilo,
besede zdaj režejo kot diamant.
Vem, da me boš vprašal, če boli,
ko nekdo po tihem umori,
vse svoje sanje in se prebudi v realnosti.
(Dan D - Morilec)

"Z veseljem napovedujem skladbo, v kateri nastopava samo jaz in prijatelj Dušan. Dušan, ti si moj Trigger za srečo," se je pošalil Tokac in le ob spremljavi Dušanovih bobnov brezhibno zapel Trigger (8).

Deveti skladbi večera, ki je zagotovo ena od tistih bolj čutnih, ki poslušalca odnese v drug svet, so delovni naziv (Lexi) v uradnega spremenili kar pred serviranjem in obveljal je naslov Daj mi upanje (9).

"Shranjujem se v drug sistem, ko hitim v njen objem …" je Tokac pel v skladbi z naslovom Tu oz. 3 brate (10), ki jo je sam označil za romantično in narejeno "po starih zapisih".  

Nadaljevali so z Zvezde plešejo (11) in se popolnoma prepustili dvanajsti z naslovom Angel (12).

Trinajsta ta večer je bila v hrvaškem jeziku z naslovom Kako to (13), sledila je skladba Živ (14), nato je Tokac zapel še "O, ti veš, kaj so laži …" v Laži mi (15). Koncert so zaključili z že znano angleško Wonder (16).

Setlista z nekaterimi še delovnimi naslovi skladb. Setlista z nekaterimi še delovnimi naslovi skladb. Foto: Metka Prezelj

"Da bi do 70. leta preigraval isto, to bi bila zame smrt"

S preizkušanjem Tokac ni imel v mislih odzivov občinstva, temveč predvsem skupino. "S tem bolj testiramo sebe. Uradni del je zdaj prišel od nas, imeli smo tudi nekakšne javne vaje, če jim lahko tako rečem, zdaj pa se moramo postaviti v vlogo 'to smo novi mi, to je naš novi izdelek in to bi vam radi prodali'," je dejal.

"Glavni razlog, da smo se toliko spremenili, je, da se ne počutiš več dobro, ko igraš. Tudi Miles Davis je rekel, da če se počuti preveč dobro, ko igra, tega potem ne igra več. Raje poslušam nekoga tako modrega in razmišljam o tem, kot da bi zagrabil kitaro in do sedemdesetega preigraval isto. To bi zame pomenilo smrt," je dejal ob koncu koncerta.

V "plac", ki je tako njihovo skladišče kot vadbeni prostor in prizorišče, svoje poslušalce vabijo že vse od maja lani. V "plac", ki je tako njihovo skladišče kot vadbeni prostor in prizorišče, svoje poslušalce vabijo že vse od maja lani. Foto: Metka Prezelj

Milo za drago v pravem milu

Čar izvedbe na domačem terenu je gotovo prav v sproščenosti tako občinstva kot skupine. Po koncertu se je nadaljevalo druženje, v soboto naj bi vztrajali celo do osme zjutraj. Med publiko so bili številni obrazi bolj in manj znanih novomeških rock skupin, imena iz glasbenega sveta in drugi znani obrazi.

Dan D je tokrat povezal vse. Novo s starim, skupino z občinstvom, glasbo z mislimi poslušalcev, kjer bo gotovo odmevala še nekaj časa. Album Milo za drago, ki so ga tako tudi zapakirali - na USB-ključ v pravem ročno izdelanem trdem milu - je tako raznolik, da bo v njem verjetno vsak našel nekaj zase.

Album Milo za drago so zapakirali v pravo ročno izdelano milo, za neučakane je na voljo tudi brez mila. Album Milo za drago so zapakirali v pravo ročno izdelano milo, za neučakane je na voljo tudi brez mila. Foto: Metka Prezelj

"Vsi koncerti, ki ste jih eno leto obiskovali v našem placu, so po nekaj mesecih dodatnih snemanj in obdelave dobili prvo obliko. A preden pridete do muzike, si bo treba dobro umiti roke in se oprati vseh grehov," so zapisali na svoji Facebook strani. "Vsi koncerti, ki ste jih eno leto obiskovali v našem placu, so po nekaj mesecih dodatnih snemanj in obdelave dobili prvo obliko. A preden pridete do muzike, si bo treba dobro umiti roke in se oprati vseh grehov," so zapisali na svoji Facebook strani. Foto: Metka Prezelj

Koncerta z novo vsebino še nimajo napovedanega, 4. in 5. decembra pa jih sicer v Kinu Šiška čaka Izštekanih 25. Koncert ob obletnici Izštekanih Vala 202 bo skupaj ustvarilo pet skupin. Po pet skladb bodo zaigrali Dan D in štiri zasedbe, ki jih v oddaji doslej še ni bilo, Prismojeni profesorji bluesa, Bordo, Čedahuči in Fed Horses.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin