Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
16.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 16.32

6 let, 7 mesecev

Electro Deluxe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hopeful (2007)

TIP: Odličen funk jazz, kot so ga igrali mojstri stare šole.

Prave jazz funk zasedbe se v času, ko je poenostavljeni jazz postal del nu-jazz, lounge in electro scene, praktično ne morejo prebiti med širšo publiko. Tako se je za izdelke tipa Hopeful potrebno kar precej potruditi. Electro Deluxe je združba odličnih glasbenikov s sedežem v Franciji. Kljub besedi electro v imenu, pa bend nima kaj dosti zveze s sodobnimi elektronskimi jazz smermi. Skupina na svojem novem albumu Hopeful prisega na klasično druženje easy jazza ter pravovernega funka. Pri tem jo občasno, predvsem vokalno, zanese tudi v blage hip-hop vode in to na način, kot so to počele soul in funk skupine v zgodnjih devetdesetih. Sicer pa Electro Deluxe zelo vešče kombinirajo resno in včasih tudi dokaj zahtevno jazz skladnjo ter improvizacijo z nalezljivimi funk ritmi. Skladbe imajo spevno osnovo, na katero pa skupina marsikdaj položi zelo zahtevne harmonije, večplastne aranžmaje ter tudi daljše instrumentalne solaže. Skladbe nihajo od vznesenih, a ne preveč hitrih funky skladb, prefinjenih soul-rap balad pa vse do zahtevnejših, a še vedno ritmičnih jazz kompozicij. Na plošči je tudi malce upočasnjena jazzy verzija disco klasika Bee Gees Stayin' Alive.

Sama izvedba je vrhunska. Vsi instrumenti so odigrani v živo in tudi kakšnih resnejših nasnemavanj ni. In prav ta neposrednost ustvarja posebej spontano in zleknjeno vzdušje. A kljub temu so skladbe polne topline, energije, intenzivnosti in tudi nostalgije po zlatih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih, ko je bil funky jazz na vrhuncu.

Hopeful je vsekakor zelo iskren in "naraven" album, ki bo zadovoljil tako vse privržence klasičnega funka, kot tudi ljubitelje na preveč zahtevnega, še vedno kakovostnega jazza. Hopeful pa je primeren tudi za kakšno malce bolj ekstravagantno lounge izkušnjo. Če si le upate. (SiOL.net)

Ne spreglejte