Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2012,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 2. 2012, 11.15

8 let

Triurna veličina Josipe Lisac

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na dan svetega Valentina je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma kraljevala karizmatična diva, modna ikona in dama izrednega glasu Josipa Lisac. Občinstvo je uživalo v triurnem glasbenem spektaklu.

"Josipa se glasbi posveča z vso predanostjo in ljubeznijo, zato je njeno petje žlahtno sporočilo za praznik zaljubljenih," so v napovedi koncerta zapisali organizatorji dogodka. Glasbena diva je svojo izredno glasbeno pot začela pri desetih letih, ko je postala članica Zbora Hrvaške radiotelevizije. Omejevanje v glasbenih zvrsteh ji je bilo tuje že v mladih letih; začela je s petjem sakralnih pesmi, nadaljevala prek klasičnih in moderno avantgardnih do etnotradicionalnih, leta 1967 pa se je dotaknila še rock glasbe, saj je postala vodilni vokal rock skupine O'Hara in nato še skupine Zlatni akordi. Na njeno nadaljnjo kariero sta odločilno vplivala poznanstvo in partnerstvo s pevcem in skladateljem Karlom Metikošem. Njun prvi album Dnevnik jedne ljubavi (Dnevnik neke ljubezni) velja za kulten izdelek in enega od glasbenih vrhuncev na območju nekdanje Jugoslavije. V svoji bogati karieri je Josipa nanizala 24 albumov, sodelovala pa je tudi pri številnih umetniških projektih. Njen zadnji album z naslovom Živim po svome (Živim po svoje) je izšel februarja leta 2009.

"Potrebujem veličino"

Uvodna pesem včerajšnjega koncerta je bila Ave Maria, arija iz rock opere Gubec-Beg avtorjev Ivice Krajača, Karla Metikoša in Miljenka Prohaske, izvedene leta 1975. "Tonski mojster, ne slišim sebe, ne slišim nič, potrebujem glasbeno veličino," so besede, ki jih je Josipa po prvi pesmi namenila tonskemu mojstru. Nagovorila je tudi občinstvo: "Pozdravljeni na dan zaljubljenih. Ljubezen je sladka, vendar jo vsak okusi na svoj način. Prepustimo se veličini glasbe, vsi jo poznate. Vse Karlove kompozicije predstavljajo neko svobodo, ustvarijo se neka posebna občutja." Poudarimo, da karizmatična pevka večino koncertov po Karlovi smrti leta 1991 posveča prav njemu. "Koncert je posvečen Karlu, vsi koncerti so posvečeni Karlu."

Ob Josipi so včeraj stali izredni glasbeniki: basist Davor Ivelić, kitarist Robert Vnuk, na trobenti in harmoniki je očaral Josip Grah, na klaviaturah Gojko Tomljanović, bobnarske palčke pa je vrtel Borna Šercar. O njihovi kakovosti ne bomo izgubljali besed, bilo pa je zanimivo opazovati interakcijo z osrednjo figuro koncerta. Josipa jih nagovarja, nenamerno spravlja v zadrego z vprašanji, ob koncu posameznega solo vložka pa vsakega počasti z globokim priklonom. Na repertoarju so bile pesmi 1000 razloga, Život je samo most, O jednoj mladosti, Hir, hir, hir, Danas sam luda, Dok razmišljam o nama, Na, na, na, na, Ja bolujem in še številne druge. Interpretacija vsake pesmi je bila edinstvena, iskrena in doživeta. Josipa med petjem občinstvu razgrne svojo dušo in srce, sprehodi se med bolečino in srečo, kar razkriva njena izredna obrazna mimika. Čustveni nastop, ki je vseboval precej gledaliških elementov, se je dotaknil tudi pobčinstva. Gospe v prvih vrstah so si kar nekajkrat nežno pobrisale solze.

"Lady Gaga, končno so me dojeli"

Ni skrivnost, da se je z glasbeno kariero desetletja razvijal tudi Josipin modni slog. Včasih je bil predmet posmehovanja, šoka ali presenečenja, z leti pa je postal vse bolj cenjen kot nepozaben pečat, kot lastna znamka. Na včerajšnjem nastopu je diva zamenjala tri večerne toalete. Vse so bile črne, ekstravagantne, edinstvene. "Nisem modna ikona, imam ime in priimek. Pred dvema letoma so me novinarji vprašali, ali poznam Lady Gaga, češ da imava podoben slog oblačenja. Rekla sem, da je ne poznam, vendar sem se pozanimala o njej, njeni pojavi, njenih oblekah in ugotovila, da so me novinarji končno dojeli," se pevka pošali na svoj račun.

Sklepni del koncerta je bil v rokah legendarne pesmi Magla in izredne balade Da li sam ti ikad rekla da te volim. "Glasba je bistvo obstoja. Mi vam jo strežemo in vi nam jo vračate. Hvala vam," so bile zadnje besede, ki jih je pevka namenila občinstvu. Na obrazih nekaterih posameznikov se je po triurnem koncertu zarisala utrujenost, prisoten pa je bil tudi nasmeh, ki je izražal glasbeno potešenost. Josipi Lisac je spet uspelo, no, lahko rečemo, da ji uspe vsakič.

Ne spreglejte