Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
11.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

74

Natisni članek

Laibach

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 11.34

1 leto, 2 meseca

Odpovedali koncert Laibach v Kijevu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

74

Laibach | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Koncert skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev, ki je bil napovedan 31. marca, je odpovedan. Skupina je za STA danes potrdila, da je organizator koncert odpovedal v nedeljo, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih odzivov.

Kot je skupina še zapisala za STA, so od njih zahtevali, da dobesedno izjavijo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, v kar seveda niso privolili.

Odpovedali koncert, "da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev"

Lokalni organizator koncerta je sporočil, da so koncert odpovedali zaradi burne polemike o stališčih skupine glede vzrokov za vojno v Ukrajini.

"Da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev na različne tabore in da bi odpravili vzrok razdora, smo se odločili odpovedati koncert skupine Laibach v Bel Etage," je organizator objavil na Facebooku. Na spletni strani concert.ua je tudi zaustavljena prodaja vstopnic.

Polemična stališča glede vzrokov za vojno v Ukrajini

Napovedan koncert skupine Laibach v Kijevu je na Facebooku predhodno povzročil veliko polemik zaradi stališč skupine glede vzrokov za vojno v Ukrajini.

Laibach
Trendi Laibach bodo nastopili v Kijevu, pred enim letom pa so opravičevali Putinova dejanja

"Čeprav je skupina izkazala podporo Ukrajini in Ukrajincem ter obsodila ruski režim, se je velik del občinstva odločno izrekel proti prihodu skupine Laibach," je Bel Etage Music Hall objavil v nedeljo na Facebooku. Kot so še zapisali, za koncert zdaj ni pravi čas.

Ukrajince so razdelile navedbe skupine Laibach, da je trenutna vojna geopolitični spopad med Rusijo in ZDA na ukrajinskem ozemlju.

Laibach | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Konflikt je "cinična posredniška vojna za geostrateške interese velesil in finančnega kapitala (vojaške industrije itd.)", je skupina ob napovedi koncerta v ukrajinski prestolnici pojasnila za britanski The Guardian.

Prav to je številne Ukrajince v komentarjih na Facebooku spomnilo na rusko državno propagando, ki "posebno vojaško operacijo", kot vojno v Ukrajini označuje uradna Moskva, prikazuje kot spopad z Natom in Ukrajino označuje za marioneto Zahoda.

Koncert kot "jasen izraz podpore" Ukrajini

Skupina Laibach je koncert v ukrajinski prestolnici napovedala pretekli teden. Ob tem so sporočili, da bodo izkupiček od prodaje vstopnic podarili v dobrodelne namene, po kritičnih komentarjih v Ukrajini pa pred tremi dnevi prav tako na Facebooku objavili, da v Ukrajino ne prihajajo zato, da bi bili "prva, druga ali tretja skupina, ki je med vojno nastopila v vaši prestolnici, kot so poročali nekateri mediji, temveč kot jasen izraz podpore vaši državi v tej vojni".

LAIBACH'S MESSAGE TO THE UKRAINIAN PUBLIC AHEAD OF THE CONCERT IN KYIV Dear Ukrainians, people of undefeated Kyiv and...

Posted by Laibach on Thursday, February 23, 2023

Ob tem so poudarili, da "nekatere naše izjave, ki morda niso bile v skladu z vašim razmišljanjem, niso bile nikoli namenjene temu, da bi vas kakorkoli prizadele ali zmanjšale pomen vašega pravičnega boja. Od prvih dni ruske agresije na Ukrajino smo zavzeli nedvoumno stališče in ponavljali, da v sodobni družbi ni prostora za vojno. Geopolitičnih vprašanj ni mogoče reševati z oboroženim napadom in političnim hujskaštvom. Takoj smo tudi odpovedali vse načrtovane nastope v Rusiji in v vseh intervjujih obsodili rusko agresijo v tej vojni."

"Da ne bo pomote - radi imamo rusko literaturo, glasbo in umetnost /.../ Toda v tej nesmiselni vojni med Rusijo in Ukrajino smo z vsem srcem na strani Ukrajine in njenih prebivalcev, ki se - kot v stari svetopisemski zgodbi o Davidu in Goljatu - dostojanstveno borijo proti močnejšemu sovražniku," je med drugim objavila skupina Laibach in dodala, da s koncertom v Kijevu sledijo klicu srca, ne razuma.

Oglejte si še:

Planica 2023 otvoritev
Trendi Tako zveni Oj, Triglav, moj dom v priredbi skupine Laibach
Ne spreglejte