Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2012,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 3. 2012, 9.50

8 let

Odkrili najstarejši Dickensov film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kuratorka Britanskega filmskega inštituta je odkrila najstarejši film z Dickensovim junakom - The Death of Poor Joe, ki je bil posnet marca 1901.

Najstarejši film z Dickensovim junakom je kuratorka Bryony Dixon našla februarja v arhivih Britanskega filmskega inštituta. Prav letos v Veliki Britaniji zaznamujejo 200-letnico pisateljevega rojstva.

Do zdaj je za najstarejši Dickensov film veljal Scrooge ali Marley's Ghost, ki so ga posneli novembra 1901. "Čudovito je odkriti tako redek in edinstven film. Videti je čudovito in v zelo dobrem stanju. To je dragocena češnja na vrhu smetane, ki je prišla prav v času praznične retrospektive Dickens on Screen," je povedala Dixonova, ki je na najdbo naletela, ko je raziskovala zgodnje kitajske filme. Glavni lik v filmu The Death of Poor Joe naj bi se po njenem mnenju nanašal na junaka Joeja v romanu Pusta hiša (Bleak House, deli romana so izhajali mesečno od marca 1852 do septembra 1853). Ob pregledu arhivske baze je odkrila, da je film zapisan kot del zbirke z naslovom Man Meets Ragged Boy, ki je bila napačno datirana z letnico 1902.

Film oziroma posnetek je dolg eno minuto, prikazuje pa Joeja, ki umira na zasneženi ulici pred cerkvenim zidom. Ko pade na tla, ga mestni čuvaj pobere in ga ziblje, medtem ko on umira. Neki zbiralec Smith iz Brightona je film, ki ga je režiral George Albert Smith, v arhive prinesel leta 1954. Joeja naj bi igrala režiserjeva žena Laura Bayley, čuvaja pa Tom Green. Film naj bi posneli v Brightonu. BBC še navaja, da zgodba spominja na Andersenovo zgodbo Deklica z vžigalicami.

Film The Death of Poor Joe bodo predvajali v okviru praznovanja 200-letnice rojstva, ki bo potekalo od 9. do 23. marca v londonskem kulturnem centru Southbank. Inštitut bo pozneje izdal film tudi na DVD-nosilcu.

Ne spreglejte