Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2010,
13.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 5. 2010, 13.40

8 let, 1 mesec

George Clooney praznuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Igralec, režiser, pisec in producent svetovnega slovesa George Clooney danes praznuje 49. rojstni dan. Pot na velika platna pa je začel kot novinar.

Kot igralec je debitiral na malih ekranih leta 1978, prvo vlogo v celovečercu mu je priskrbel bratranec Miguel Ferrer. Potem je eno leto životaril v Los Angelesu v iskanju prvih igralskih izzivov.

S Charliejem Sheenom sta celo posnela film, vendar je ostal neobjavljen. Kljub temu je s tem projektom pritegnil pozornost producentov za naslednje pogodbe.

Začetki na Urgenci Lomilec ženskih src, in kot smo videli lani na beneškem filmskem festivalu, tudi moških src, je zaslovel kot dr. Douglas "Doug" Ross v zdravniški seriji Urgenca (ER), ki so jo predvajali od 1994 do 1999.

Film Daleč od oči (Out of Sight, 1998) je začetek njegovega dolgoletnega sodelovanja z režiserjem Stevenom Soderberghom. Leta 2001 je prav s Soderberghovim filmom Oceanovih enajst (Ocean's Eleven) dosegel svoj prvi veliki komercialni uspeh. Njegova igralska kariera je šla samo še strmo navzgor.

Nagrade kot po tekočem traku Clooney je poleg igranja vešč tudi režiranja. Svoj režiserski debi – biografski triler Izpovedi nevarnega uma (Confessions of a Dangerous Mind) je posnel leta 2002, režiral je tudi Lahko noč in srečno (Good Night, and Good Luck, 2005) in Umazana igra (Leatherheads, 2008).

Leta 2006 je za stransko vlogo v Siriani dobil oskarja, Michael Clayton iz leta 2007 pa mu je prinesel kar osem različnih nominacij in štiri nagrade za najboljšega igralca.

Nazadnje smo ga občudovali v drami V zraku (Up in the Air, 2009), ki je bila zelo dobro sprejeta, saj je za vlogo Ryana Binghama dobil osem različnih nagrad in devet nominacij, med drugimi tudi za oskarja. V kinematografe pa avgusta prihaja triler The American režiserja Antona Corbijna, v katerem ima Clooney glavno vlogo.

Odmevno humanitarno delo

George Clooney pa ne slovi le kot izvrsten igralec. Poleg rednih novic o novih ljubezenskih podvigih, je v medijih prisoten tudi kot odmeven človekoljub. Angažiral se je v reševanju konflikta v Darfurju, zbiral je denar za žrtve letošnjega potresa na Haitiju, za žrtve tsunamija leta 2004 in žrtve terorističnega napada leta 2001.

Ne spreglejte