Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
14.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

televizija film Oskarji Kenneth Lonergan Lucas Hedges Kyle Chandler Michelle Williams Casey Affleck DKino Telekom Slovenije

Sreda, 26. 7. 2017, 14.41

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Manchester ob morju (Manchester by the Sea)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Manchester by the Sea

Izjemen Casey Affleck v srce parajoči, a tudi presenetljivo humorni meditaciji o krivdi, žalovanju in moči ljubezni. Oskar za glavno moško vlogo in izvirni scenarij!

ZDA/2016/122 min.
Režija: Kenneth Lonergan
Igrajo: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol, Lucas Hedges, Tate Donovan
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,9/10

Samotarski in nepriljudni Lee Chandler se po smrti starejšega brata Joeja vrne v rodni Manchester-by-the-Sea, kjer presenečen izve, da ga je brat imenoval za skrbnika svojega sina Patricka.

Medtem ko se življenje živahnega najstnika še naprej vrti okoli hokeja, garažnega benda in deklet, pa se je Lee vse bolj prisiljen soočiti s preteklostjo, ki ga je ločila tako od žene Randi kot od skupnosti, v kateri se je rodil in odraščal.


Oskarji: najboljši igralec v glavni vlogi (Casey Affleck) in najboljši izvirni scenarij (Kenneth Lonergan).
Nominacije za oskarja: film leta, režija, stranska ženska vloga (Williams), stranska moška vloga (Hedges).

Manchester by the Sea | Foto:


"Na začetku sem hotel posneti zgodbo o žalovanju, potem sem pa ugotovil, da film pravzaprav veliko bolj govori o ljubezni.

Vedno so me zanimale zgodbe o ljudeh, ki se imajo radi. Zelo ganljivo se mi zdi, ko ljudje skrbijo drug za drugega, celo ko se ne razumejo najbolje ali pa se med njimi zgodi nekaj strašnega. S starši, otroki, brati ali sestrami nas ne povezuje vedno ljubezen – a takrat, ko nas, je to precej velika stvar." Kenneth Lonergan, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Mesečina (Moonlight)

"Nobenih trikov. Nobene manipulacije. Nobene katarze. Nobenih velikih monologov, ki ponujajo preprosto odrešitev. Ni naključje, da se Manchester by the Sea uvršča med najboljše filme tega leta. /…/ Noben film me letos ni tako ganil s svojim humorjem, toplino in človečnostjo." Peter Travers, Rolling Stone


"Nepopustljivost bolečine in upanje v odrešitev sta temi, tako brezčasni kot dramaturgija sama, le redko pa poskrbita za tako osupljiv vrtinec ljubezni, jeze, nežnosti in rezkega humorja kot v filmu Manchester by the Sea." Justin Chang, Variety


Manchester by the Sea | Foto:


Zanimivosti:

• Manchester-by-the-Sea je resnično mesto na severni obali ameriške zvezne države Massachusetts. To se je do leta 1989 imenovalo Manchester, nato pa so ga po odmevni kampanji pod vodsvom meščana Edwarda Corleya uradno preimenovali v Manchester-by-the-Sea.

• Idejo za zgodbo sta prispevala producenta filma Matt Damon in John Krasinski.

Po prvotnih načrtih naj bi Damon film tudi režiral in v njem odigral glavno vlogo, ker pa je bil oskarjevec zaposlen s snemanjem filma Marsovec (2015), je režijo prepustil avtorju scenarija Kennethu Lonerganu, glavno vlogo pa svojemu prijatelju Caseyju Afflecku.

• Lonerganov scenarij se je leta 2014 uvrstil na črni seznam najboljših neproduciranih scenarijev.

• Med snemanjem prizora v mrtvašnici se je Casey Affleck na presenečenje vseh zjokal. Čeprav tega ni bilo v scenariju, je režiser v film vključil to različico prizora, ne tiste, ki so jo posneli naknadno.

• Film je bil premierno prikazan na festivalu neodvisnega filma v Sundanceu.

Napovednik filma Manchester ob morju:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte