Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
9.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

TViN LGBT biografski film televizija film Igra imitacije Keira Knightley Morten Tyldum DKino Telekom Slovenije Alan Turing

Sreda, 10. 5. 2017, 9.37

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Igra oponašanja (The Imitation Game)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Igra oponašanja

Benedict Cumberbatch v zgodbi o Alanu Turingu – britanskem matematiku, kriptografu in dolgo zamolčanem junaku druge svetovne vojne, ki je razbil kodo nacističnega šifrirnega stroja Enigma, sam pa ostal velika uganka. Oskar za najboljši prirejeni scenarij!

Velika Britanija, ZDA/2014/109 min.
Režija: Morten Tyldum
Igrajo: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong , Rory Kinnear, Allen Leech
Žanr: Biografski dramatičen triler
Ocena IMDb: 8,1/10

Film pripoveduje malo znano zgodbo o Alanu Turingu, genialnem matematiku, ki ga je britanska vojska med drugo svetovno vojno najela, da bi razvozlal sporočila nemškega šifrirnega stroja Enigma.

Turing se je s pisano druščino strokovnjakov podal v napet boj s časom, a uspeh, ki ga je nazadnje dosegel, je moral ostati strogo varovana državna skrivnost.

Njegovo delo je bistveno pripomoglo k skrajšanju druge svetovne vojne in rešilo številna življenja, stroj, ki ga je iznašel, pa velja za prototip sodobnega računalnika. Leta 1952 so Turinga aretirali in obsodili zaradi homoseksualnosti. Dve leti pozneje je naredil samomor.


Prejemnik oskarja za najboljši prirejeni scenarij (Graham Moore po knjigi Andrewa Hodgesa Alan Turing: The Enigma).
Nominacije za oskarja: film leta, režija, igralec v glavni vlogi (Cumberbatch), igralka v stranski vlogi (Knightley), filmska montaža, izvirna filmska glasba, scenografija.

Igra oponašanja | Foto:


"Film je poklon drugačnosti. Govori o tem, kako pomembno je imeti v družbi ljudi, ki razmišljajo drugače in se ne uklanjajo pravilom. /…/ Ljudje pričakujejo, da bo zgodba žalostna, a ni. Hoteli smo narediti zabaven film z veliko humorja. Zame je to film o upanju." Morten Tyldum, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Snowden


"Čeprav je angleško govoreči prvenec norveškega režiserja Mortena Tylduma na prvi pogled precej konvencionalna biografija, ta učinkuje na različnih ravneh: kot informativna zgodovinska drama, kot napet vohunski triler in kot aktivistični film z močnim sporočilom." Klemen Černe, Siol.net (Preberite vso recenzijo filma Igra oponašanja.)


Igra oponašanja | Foto:

Zanimivosti:

• Zgodovinarji ocenjujejo, da je dešifriranje Enigminih sporočil vojno skrajšalo za več kot dve leti in rešilo vsaj 14 milijonov življenj.

Delo Alana Turinga je ostalo državna tajnost do sredine 90. let. Navdihnilo je celotne generacije raziskav, povezanih z napravami, ki so postale znane kot Turingovi stroji. Danes jim pravimo računalniki.

• Film je dobil naslov po testu, o katerem je Alan Turing pisal v svoji razpravi o umetni inteligenci Computing Machinery and Intelligence (1950) in pri katerem mora spraševalec na podlagi pisnih odgovorov ugotoviti, ali se pogovarja s strojem ali človekom.

• Po enoletni hormonski terapiji, ki mu jo je odredila vlada, je Alan Turing leta 1954 naredil samomor, star 41 let. Bil je eden od približno 49 tisoč homoseksualnih moških, ki so jih med letoma 1885 in 1967 po takratnem britanskem zakonu obsodili zaradi t. i. velike nespodobnosti.

Leta 2013 je kraljica Elizabeta II. Turinga posmrtno pomilostila, januarja letos pa je britanska vlada sprejela zakon, s katerim so pomilostili tudi druge obsojence.

Benedict Cumberbatch je priznal, da med snemanjem enega od zadnjih prizorov filma ni mogel zadrževati solz. Živčni zlom je bil posledica igralčevega velikega poistovetenja in čustvovanja z likom.


Napovednik filma Igra oponašanja:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV-sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte