Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
5.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskarji

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 5.59

7 let, 12 mesecev

Oskarji 2015: Zmagoslavje Birdmana (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Los Angelesu je potekala 87. podelitev oskarjev. Veliki zmagovalec večera je črna komedija Birdman, ki je prejela štiri oskarje, tudi za najboljši film leta in najboljšo režijo.

Najpomembnejši večer v Hollywoodu je za nami, oskarji so podeljeni. Na podelitvi, ki jo je povezoval igralec Neil Patrick Harris, je največkrat slavila črna komedija mehiškega režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja Birdman ali (nepričakovana odlika nevednosti).

Iñárritujev film je prejel štiri oskarje (za najboljši film, najboljšo režijo, najboljši izvirni scenarij in najboljšo fotografijo) ter v izjemno nepredvidljivi bitki za najprestižnejše nagrade povsem porazil dramo o odraščanju Fantovska leta. Film, ki ga je Richard Linklater snemal 12 let, je prejel samo enega oskarja, in sicer za najboljšo igralko v stranski vlogi (Patricia Arquette).

V igralskih kategorijah brez presenečenj Oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi je pričakovano prejel Britanec Eddie Redmayne,ki je v biografski drami Teorija vsega upodabljal Stephena Hawkinga, v ženski konkurenci pa se je svojega prvega oskarja vendarle razveselila Julianne Moore – po štirih neuspešnih nominacijah ga je prejela za vlogo Alzheimerjeve bolnice v drami Še vedno Alice.

Oskarja za najboljšega stranskega igralca si je z vlogo neizprosnega dirigenta v filmu Ritem norosti prislužil igralski veteran J.K. Simmons.

Na začetku je najbolje kazalo filmoma Ritem norosti in Grand Budapest Hotel Po dobri polovici prireditve je sicer najbolje kazalo filmoma Ritem norosti in Grand Budapest Hotel. Glasbena drama Damiena Chazella je ob oskarju za najboljšega stranskega igralca prejela še oskarja za najboljšo filmsko montažo in najboljše mešanje zvoka, medtem ko se je komična drama Wesa Andersona po številu prejetih kipcev izenačila z Birdmanom, le da je slavila samo v tehničnih kategorijah: za najboljšo masko, najboljšo scenografijo, najboljšo kostumografijo in najboljšo izvirno filmsko glasbo.

Vsi nominiranci za najboljši film prejeli "tolažilne" nagrade Vseh drugih pet nominirancev za najboljši film se je moralo zadovoljiti z enim oskarjem. Eastwoodov Ostrostrelec ga je prejel za montažo zvoka, Igra imitacije za najboljši prirejeni scenarij, pesem Glory iz filma Selma je bila razglašena za najboljšo filmsko skladbo, Fantovska leta in Teorija vsega pa sta, kot rečeno, slavila v kategorijah najboljšega glavnega igralca in najboljše stranske igralke.

Tujejezični oskar je odšel na Poljsko, za črno-belo dramo Ida ga je prejel režiser Pawel Pawlikowski, najboljši animirani celovečerec preteklega leta je po mnenju Akademije Big Hero 6, za najboljši celovečerni dokumentarec je bil razglašen film Citizenfour, kipec za najboljše posebne učinke pa si je prislužilo Nolanovo Medzvezdje.

Ne spreglejte