Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
21.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 21.50

8 let

Filmsko leto 2006

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Leto je minilo v znamenju velikih studijskih izdelkov, ki so s pomočjo Piratov s Karibov in Da Vincijeve šifre znova zavzeli kinodvorane po svetu.

Občinstvo je pet let po terorističnih napadih v ZDA dočakalo prve filme o tragičnem dogodku, nekaj legendarnih filmskih ustvarjalcev in igralcev se je poslovilo, na velikem platnu pa je zasijal nov šopek zvezd jutrišnjega dne.

Poglejmo najprej tja, kjer se meri dejanski uspeh filmov - k denarju. Tako v svetu kot pri nas je bilo brez prave konkurence najuspešnejše nadaljevanje Piratov s Karibov (Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja), ki si ga je v Kolosejevih kinocentrih ogledalo 105.000 ljudi, skupaj pa je zaslužil več kot milijardo dolarjev, s čimer je postal tudi tretji film v zgodovini, ki je presegel magično milijardo (na prvem mestu je še vedno Titanik, na drugem pa Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev).

Tudi prvi dve mesti se glede na dobiček po svetu in obisk v Sloveniji ne razlikujeta; razvpita Da Vincijeva šifra je pri nas naštela 104.000 gledalcev, po svetu pa je zaslužila več kot 700 milijonov dolarjev, medtem ko je tretje mesto zasedlo še eno nadaljevanje - Ledena doba 2.

Veliki studijski projekti so za razliko od preteklega leta tako znova doživeli precej uspešno sezono, ki pa so ji kot ponavadi botrovali mnogi rimejki, nadaljevanja in preddeli, nekateri bolj uspešni (Miami Vice, Ledena doba 2, Pirati s Karibov 2, Žaga 2 in 3, Misija: Nemogoče 3, Možje X: Zadnji spopad, Casino Royale, Superman se vrača), nekateri manj (Film, da te kap 4, Prvinski nagon 2, Brez povratka 3, Teksaški pokol z motorko: Začetek, Hiša debele mame 2).

Med opaznejšimi filmi so bili seveda tudi tisti, ki so marca posegli po najprestižnejših filmskih nagradah (Usodna nesreča, Lahko noč in srečno, Siriana, Gejša, Gora Brokeback, Muenchen, Hoja po robu), leto 2006 pa je bilo tudi tisto, ki nam je po petih letih prineslo prve izdelke na temo terorističnih napadov v ZDA (United 93, World Trade Center).

Če so začetek leta zaznamovali filmi, ki so nizali nagrade, poletje pa nadvse donosni blockbusterji, potem je iztekajoče se leto vsekakor pripadlo Sachi Baronu Cohenu (Borat) in Scorseseju (Dvojna igra). Kvalitetnih filmov decembra sicer zaradi bližajočih se oskarjev nikoli ne primanjkuje, na podelitvi pa se bo morda v kategoriji najboljšega režiserja končno zaslišalo tudi Scorsesejevo ime. Račune bi mu lahko prekrižal Clint Eastwood, ki je presenetil z dvema vojnima filmoma, ki prikazujeta dogodke ob zavzetju Iwo Jime iz dveh zornih kotov, ameriškega in japonskega. Drugi igralec, ki je prav tako režiral težko pričakovani film, je Mel Gibson, njegovemu Apocalyptu pa po eni strani pojejo hvalo, po drugi pa očitajo preveč nazorno nasilje. Vsekakor je film svojevrsten dosežek, saj je v celoti posnet v jeziku majev.

Letos so nas zapustili ...

Čas ne prizanaša nikomur in tudi letos je filmski svet zapustilo kar nekaj igralcev in ustvarjalcev. Januarja sta se poslovila dvakratna oskarjevka Shelley Winters in igralec Chris Penn, sicer brat bolj znanega Seana Penna. Junija je umrl znani producent Aaron Spelling, igralski svet pa je med drugim bolj prazen zaradi izgube komika Reda Buttonsa, legendarnega Glenna Forda in Jacka Palanca ter Petra Boyla. Izgleda, da so največji slovesi padli na zadnji konec leta, saj sta umrla kar dva velikana filmskega sveta - režiser Robert Altman in pionir animacije Joseph Barbera.

Obetavna imena

Lahko se zgodi, da bodo poniknili tako hitro, kot so vzniknili, a njihove letošnje predstave so vsekakor poskrbele, da smo ob njihovih imenih malce postali. Avstralska igralka Abbie Cornish je ob Heathu Ledgerju nase opozorila v drami Candy, ki smo si jo lahko ogledali tudi na letošnjem LIFFu. Tudi Japonka Rinko Kikuchi, ki v Inarritujevem Babelu morda ne spregovori niti besedice, a pove več, kot vsi ostali liki v filmu, nas ni pustila hladne. Ryan Gosling je čez lužo že znano ime, njegova soigralka v filmu Half Nelson Shareeka Epps pa si bo sloves bržkone še ustvarila, saj ne zaostaja veliko za odličnim (in hvaljenim) Goslingom. Mnogo hvale je za vlogo v filmu Dreamgirls požela tudi Jennifer Hudson, nekdanja tekmovalka v pevskem tekmovanju American Idol. Igralka, ki vsekakor ni novinka, a si zasluži še več hvalospevov in priznanj, pa je vsekakor Maggie Gyllenhaal, po krivici manj znana od brata Jaka in znova odlična, tokrat v filmu Sherrybaby.

Festivali in nagrade

Festivalsko leto je bilo tudi tokrat bogato, za dogajanje pa nismo prikrajšani niti Slovenci, saj je ljubljanski mednarodni filmski festival obležil že svojo sedemajsto izdajo, glavno nagrado (vodomca) pa je tokrat odnesel dansko-britanski 1:1 (Ena proti ena). Na 9. festivalu slovenskega filma so medtem slavili Lapajnetovi Kratki stiki, ki pa pravzaprav sploh niso imeli konkurence. Dobesedno.

Po svetu so festivalske nagrade prejeli Grbavica (Berlinski filmski festival), Veter, ki trese ječmen (Cannes), Življenje drugih (Evropske filmske nagrade), Still Life (Beneški filmski festival), SherryBaby (Karlovy Vary), Playing the Victim (Rimski filmski festival), Quinceanera (Sundance), Bella (Toronto) in tako dalje.

Za kamerami

Filmski svet hote ali nehote zaznamujejo tudi dogodki, ki z velikim platnom nimajo neposredne povezave. Mel Gibson je tako ob aretaciji zaradi vožnje pod vplivom alkohola vzemiril s svojim zmerjanjem Judov, a mu je s kopico opravičil, zdravljenjem alkoholizma in najnovejšim izdelkom (Apocalypto) vendarle uspel povratek na filmske tirnice. Na zdravljenje alkoholizma je odšel tudi Robin Williams, prav tako pa je pretresal Tom Cruise - najprej z aprilskim rojstvom hčerke Suri, nato z novembrsko italijansko poroko s Katie Holmes, nekje vmes pa je promoviral tudi tretje nadaljevanje Misije: Nemogoče. Cruisova nekdanja žena Nicole Kidman se je prav tako poročila (s country pevcem Keithom Urbanom), najlepši igralski par Angelina Jolie in Brad Pitt pa sta s svojo družinico še vedno srečna "na koruzi".

Tudi letos se žal ljubezni niso le sklepale, ampak tudi razhajale. Ločitev sta objavili dve oskarjevki - Hilary Swank s Chadom Lowom in Reese Witherspoon z Ryanom Phillippejem. Ljubezen je presahnila tudi za Jennifer Aniston in Vinca Vaughna, Kate Hudson pa se je poslovila od moža Chrisa Robinsona in se posvetila igralcu Owenu Wilsonu.

Filmsko leto pa nikakor še ni zaključeno, saj nas, slovenske gledalce, najboljše šele čaka. Po premierah čez lužo lahko namreč z običajnim zamikom pričakujemo nekaj najkvalitetnejših hollywoodskih izdelkov, ki s premišljeno izbranim datumom predvajanja ciljajo na čim večji vtis pri podeljevalcih nagrad. Nominacije za zlate globuse so sicer že znane, bitka za oskarje pa se bo resnično razmahnila šele januarja. Vendar ne prehitevajmo dogodkov, ampak se raje posvetimo božičnim in družinskim filmom, ki v tem letnem času vladajo v domačih kinodvoranah (Zgodba o Kristusovem rojstvu, Počitnice, Božiček 3, Bitka za božič), veselo pričakovanje nove filmske sezone pa naj počaka do novega leta ...

Ne spreglejte