SiolNET. Trendi Film in TV
Vsebino omogoča Telekom Slovenije
  • Messenger
  • Messenger
V videoteki DKino!

Birdman

Birdman
Vsebino omogoča Telekom Slovenije

S štirimi oskarji nagrajena črna komedija o hollywoodskem igralcu, ki je pred leti zaslovel z vlogo superjunaka, zdaj pa poskuša obuditi svojo kariero z ambiciozno broadwaysko predstavo.

ZDA/2014/123 min.
Režija: Alejandro González Iñárritu
Igrajo: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts
Žanr: Črna komedija
Ocena IMDb: 7,8/10

Riggan Thomson je nekdanji hollywoodski zvezdnik, znan po filmski upodobitvi superjunaka Birdmana. S točke daleč od vrhunca uspeha se zdaj poskuša vrniti na prizorišče z ambiciozno broadwaysko predstavo. Upa, da se bo s to tvegano potezo uveljavil kot polnovredni umetnik.

Pred premiero predstave pa se začnejo kopičiti težave, saj se eden izmed igralcev med vajami poškoduje v čudni nesreči. Namesto njega najamejo igralca Mika Shinerja, ki zagotavlja uspeh, a v projekt prinese kopico osebnih ekscentričnosti.

Bolj ko se bliža premiera, bolj negotov je Riggan, ki je v projekt za povrhu vložil vso svojo osebno in poklicno verodostojnost …


Oskarji: najboljši film leta, najboljša režija (Alejandro González Iñárritu), najboljša fotografija (Emmanuel Lubezki) in najboljši izvirni scenarij.
Nominacije za oskarja: glavna moška vloga (Michael Keaton), stranska moška vloga (Edward Norton), stranska ženska vloga (Emma Stone), mešanje zvoka in montaža zvoka.

Birdman


Zanimivosti:

• Celoten naslov filma se glasi Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)).

• Birdman je prejel kar 166 uglednih filmskih nagrad, med drugimi tudi zlati globus za najboljšo komedijo in oskarja za najboljši film leta.

• Z izjemo uvodnega prizora in peščice prizorov na koncu filma je videti, kot da je celoten film posnet v enem kadru oziroma t. i. kader-sekvenci. Čeprav so ustvarjalci reze med posameznimi prizori, ki so jih posneli z eno digitalno kamero, samo prikrili, je ta način snemanja zahteval temeljite priprave in dolge vaje z igralci.

Alejandro González Iñárritu si je s Povratnikom prislužil drugega zaporednega oskarja za režijo.

• Edward Norton in Michael Keaton sta med snemanjem dolgih prizorov beležila napake svojih soigralcev pri izgovarjavi njihovega besedila iz scenarija. Največ jih naredila Emma Stone, najmanj pa Zach Galifianakis.

• Katon je v intervjujih dejal, da je bila vloga Riggana Thomsona najzahtevnejša v njegovi karieri.


Preberite tudi: OCENA FILMA: Birdman

Napovednik filma Birdman:

[video: 62559 / Birdman]

Birdman

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin