Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

televizija film komedija Naomi Watts Zach Galifianakis Edward Norton Emma Stone Oskarji oskar DKino Telekom Slovenije Alejandro González Iñárritu Michael Keaton

Četrtek, 13. 4. 2017, 11.55

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Birdman

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
Birdman

S štirimi oskarji nagrajena črna komedija o hollywoodskem igralcu, ki je pred leti zaslovel z vlogo superjunaka, zdaj pa poskuša obuditi svojo kariero z ambiciozno broadwaysko predstavo.

ZDA/2014/123 min.
Režija: Alejandro González Iñárritu
Igrajo: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts
Žanr: Črna komedija
Ocena IMDb: 7,8/10

Riggan Thomson je nekdanji hollywoodski zvezdnik, znan po filmski upodobitvi superjunaka Birdmana. S točke daleč od vrhunca uspeha se zdaj poskuša vrniti na prizorišče z ambiciozno broadwaysko predstavo. Upa, da se bo s to tvegano potezo uveljavil kot polnovredni umetnik.

Pred premiero predstave pa se začnejo kopičiti težave, saj se eden izmed igralcev med vajami poškoduje v čudni nesreči. Namesto njega najamejo igralca Mika Shinerja, ki zagotavlja uspeh, a v projekt prinese kopico osebnih ekscentričnosti.

Bolj ko se bliža premiera, bolj negotov je Riggan, ki je v projekt za povrhu vložil vso svojo osebno in poklicno verodostojnost …


Oskarji: najboljši film leta, najboljša režija (Alejandro González Iñárritu), najboljša fotografija (Emmanuel Lubezki) in najboljši izvirni scenarij.
Nominacije za oskarja: glavna moška vloga (Michael Keaton), stranska moška vloga (Edward Norton), stranska ženska vloga (Emma Stone), mešanje zvoka in montaža zvoka.

Birdman | Foto:


Zanimivosti:

• Celoten naslov filma se glasi Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)).

• Birdman je prejel kar 166 uglednih filmskih nagrad, med drugimi tudi zlati globus za najboljšo komedijo in oskarja za najboljši film leta.

• Z izjemo uvodnega prizora in peščice prizorov na koncu filma je videti, kot da je celoten film posnet v enem kadru oziroma t. i. kader-sekvenci. Čeprav so ustvarjalci reze med posameznimi prizori, ki so jih posneli z eno digitalno kamero, samo prikrili, je ta način snemanja zahteval temeljite priprave in dolge vaje z igralci.

Alejandro González Iñárritu si je s Povratnikom prislužil drugega zaporednega oskarja za režijo.

• Edward Norton in Michael Keaton sta med snemanjem dolgih prizorov beležila napake svojih soigralcev pri izgovarjavi njihovega besedila iz scenarija. Največ jih naredila Emma Stone, najmanj pa Zach Galifianakis.

• Katon je v intervjujih dejal, da je bila vloga Riggana Thomsona najzahtevnejša v njegovi karieri.


Preberite tudi: OCENA FILMA: Birdman

Napovednik filma Birdman:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte