Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 11.17

8 let

Amerika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zakaj spreminjati formulo, ki deluje, in kaj se lahko naučimo od Američanov.

Analize in detajlne informacije, s katerimi se ukvarjajo v ZDA, so neverjetne. Pred kratkim sem bral raziskavo, zakaj v ameriških Late night šovih voditelj vedno sedi na desni strani (če gledamo z vidika gledalca pred TV), za mizo, rahlo dvignjen nad gostom. Zakaj miza, zakaj desna stran? Seveda so Američani raziskali, kako desna stran predstavlja večjo moč in avtoriteto, kako je minimalno dvignjen voditelj nad gostom znak kontrole in obvladovanja prostora. In tako je prav v vseh šovih, od Lettermana, Lena do Fergusona. Ko je Conan pripravljal svoj novi šov, ki ga ima zdaj na TV-postaji TBS, so potekali pogovori, ali bi sploh imel mizo, ali bi bila scena drugačna, a so nato z analizo ugotovili, da je to še vedno najbolj preverjena formula in zakaj bi spreminjali nekaj, kar deluje. Ljudje imamo radi stvari, ki smo jih vajeni, če nič drugega, o tem pričajo tudi podatki o najbolj gledanih filmih zadnjih let. Med top 10 je osem filmov, ki so franšize tipa Batman, Spiderman, risanke ...

Tudi kar zadeva stand-up komedijo, je to v ZDA cela industrija. Kot bi prodajal krompir. Imamo mlad krompir, star krompir, bio krompir, preverjen krompir, pomfrit, čips … Novembra odhajam v ZDA, saj sem bil med več kot 1300 kandidati izbran med 32 komikov, ki bomo tekmovali v okviru 34. mednarodnega tekmovanja v Seattlu. Gre za eno najprestižnejših tekmovanj v ZDA s tradicijo, ki že presega 30 let. Ekipa, ki to vodi, ima še sestrsko tekmovanje v San Franciscu in ko pogledam, kakšna imena vse so se do zdaj pojavila, me kar stisne v želodcu. Na sploh prvem tekmovanju leta 1976 je bil Robin Williams drugi. Zmagal je tip po imenu Bill Farley, ki se je kmalu zatem prenehal ukvarjati s stand-up komedijo in verjetno še danes v lokalnem baru razlaga, kako je bil on nekoč boljši od slovitega Robina. Pozneje so se na tekmovanjih zvrstili tudi Louis CK, Ellen DeGeneres, Dane Cook, Kevin Pollak, Doug Stanhope in številni drugi, medtem ko je na tekmovanju v Seattlu leta 1997 zmagal legendarni, danes žal že pokojni, Mitch Hedberg.

Ko me sprašujejo, kaj pričakujem od te izkušnje, ponavadi povem, da od izkušnje pričakujem predvsem izkušnjo (kao pametnjakovič, haha). Zdi se mi, da sta v vsaki stvari, ki jo počneš, pomembna napredek in razvoj. Da nikoli ne znaš vsega in da nikoli nisi zadovoljen s tem, kako je. Super stvar v Seattlu je to, da dobiš priložnost nastopati vsak dan, več dni zapored in je to dober začetek na neznanem terenu. Eden izmed večerov je tudi t. i. industry night, na katerega pridejo agenti, menedžerji, TV-producenti, skavti talentov, tako da nikoli ne veš, kdo te lahko gleda. Predvsem pa se mi zdi pomembno, da si širim obzorja, da napredujem, tako da bo zagotovo izkušnja neprecenljive vrednosti. "Wish me luck!*" :)

*Zaželite mi srečo

Ne spreglejte