Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
28. 1. 2014,
10.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

arhitektura

Torek, 28. 1. 2014, 10.22

7 let, 12 mesecev

Vsaki dve leti v Barceloni o Gaudíju

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Do leta 2026, do takrat ko naj bi bila dokončana tudi bazilika Sagrada Família, načrtujejo bienalne mednarodne dogodke, ki se bodo posvečali delu katalonskega arhitekta Antonija Gaudíja.

Kje drugje kot v barcelonski nedokončani cerkvi Sagrada Família bi se lahko odvijala prva mednarodna konferenca, posvečena delu Antonija Gaudíja, ki bo v Barceloni potekala prvič letošnjo jesen. Mednarodni poznavalci in interpretatorji dela znanega katalonskega arhitekta bodo o njem govorili in razmišljali v osrčju enega izmed njegovih najbolj znanih projektov. Znamenitega med drugim tudi zaradi dolgoletne, pravzaprav stoletne gradnje.

Sagrado Famílio so začeli graditi leta 1882, Gaudí je na projektu bazilike delal 40 let, zadnjih 15 let svojega življenja se je temu skorajda popolnoma posvetil. Po njegovi smrti 1926 so gradnjo nadaljevali, leta 1936 pa jo je prekinila španska državljanska vojna, v kateri so uničili dele nedokončane cerkve in načrte zanjo.

Povojna nadaljevanja nastajanja bazilike, ki so se zavlekla v današnji čas, temeljijo na rekonstrukciji Gaudíjevega projekta, ki naj bi ga, kot načrtujejo, končali do leta 2026. Ob obeleževanju ustvarjalčeve obletnice smrti naj bi tako dokončno v Barceloni stala tudi njegova cerkev, v tem letu pa se bo odvilo tudi zadnje srečanje v nizu svetovnih kongresov, posvečenih znamenitemu katalonskemu arhitektu, ki jih bosta, začenši z letošnjim, organizirala raziskovalni inštitut Gaudíja in barcelonska univerza.

Letošnji kongres bo potekal v treh tematskih sklopih: raziskave, vplivi in nebotičniki. Strokovnjaki se bodo osredotočili predvsem na nova dognanja in raziskave Gaudíjevega dela. V duhu tega bodo analizirali tudi njegov vpliv na arhitekturo zgodnjega dvajsetega stoletja kot tudi njeno sodobnost. Kongres pa bo sklenil ogled Gaudíjevih zgradb po Barceloni, s poudarkom na njegovi še eni nedokončani cerkvi, Colòniji Güell, ki je v industrijskem predmestju Santa Coloma de Cervelló. Častni gost bo Arata Isozaki Častni gost srečanja arhitektov bo Arata Isozaki. Poleg japonskega arhitektka, ki bo tudi glavni predavatelj kongresa, bodo na tem nastopili še Frei Otto, Jan Molema, Rainer Graefe, Jos Tomlow, Arnold Walz, Leonid Demyanov, Jordi Bonet, Martí Bonet in Dídac Ramírez.

Častni gost bo Arata Isozaki Častni gost srečanja arhitektov bo Arata Isozaki. Poleg japonskega arhitektka, ki bo tudi glavni predavatelj kongresa, bodo na tem nastopili še Frei Otto, Jan Molema, Rainer Graefe, Jos Tomlow, Arnold Walz, Leonid Demyanov, Jordi Bonet, Martí Bonet in Dídac Ramírez.

Gaudíjeva zgradba na seznamu svetovne kulturne dediščine Antoni Gaudí velja za enega najbolj znanih arhitektov prejšnjega stoletja, njegove zgradbe pa so ene najbolj obiskanih na svetu. Vsako leto cerkev Sagrada Família v Barceloni obišče tri milijone ljudi. Unesco je baziliko leta 1984 razglasil za svetovno kulturno dediščino. Na Unescovem seznamu je tako skupno sedem Gaudíjevih zgradb, vse so v Barceloni, kot tudi na seznamu ni drugega avtorja, ki bi imel skupno toliko svetovno zaščitenih del.

Ne spreglejte