Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 12. 2022,
8.57

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zdravje mačka pes živali Hišni ljubljenčki

Nedelja, 25. 12. 2022, 8.57

2 meseca, 3 tedne

Vpliv hišnih ljubljenčkov na naše zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pes | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vse več raziskav kaže, da živali pozitivno vplivajo na telesno in duševno zdravje lastnikov. Presenetljiv učinek imajo tudi na zdravje otrok v prvem letu starosti.

Izboljšajo kakovost življenja

Ljudje se v družbi ljubljenčkov sprostijo in pozabijo na skrbi, ki jih pestijo. Telesni stik z njimi v ljudeh izzove izločanje hormonov, ki dajejo pomirjajoč občutek zadovoljstva. Poleg tega so hišni ljubljenčki pogosto razlog za skupne sprehode in družinsko druženje. Študije so pokazale, da so člani družine, ki so lastniki psov, med seboj v veliko boljšem odnosu kot tisti brez hišne živali.

Če imate psa, morate hoditi in se gibati, saj ga je treba redno sprehajati. Zato ni nenavadno, da živali pomagajo lastnikom zmanjševati število bolezni, saj telesna aktivnost ublaži škodljiv vpliv stresa na zdravje.

pes kuža | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dobro za srce

Živali zmanjšajo učinke stresa na organizem, kar ima neposreden ugoden učinek na naše srce. Že samo božanje in prisotnost živali znižujeta krvni tlak, raven holesterola in srčni utrip.

Študije so pokazale, da imajo lastniki psov manj težav s krvnim tlakom, holesterolom in boleznimi srca. Tudi lastniki mačk naj bi imeli za kar 60 odstotkov manjše tveganje za srčni napad ter 70 odstotkov manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja.

Otroci ob hišnih ljubljenčkih bolj zdravi

Čeprav je dolgo veljalo prepričanje, da družine z alergiki v svojem domu ne smejo imeti živali z dlako, pa so novejše raziskave to ovrgle. Pokazale so, da imajo otroci, ki so v stiku z živalmi že od majhnega, v resnici manj možnosti za razvoj alergij v odraslem življenju.

Stik dojenčkov s psi ali mačkami, ki vsaj del dneva preživijo doma, naj bi celo okrepil imunski sistem otroka v prvem letu življenja.

Dojenčki v gospodinjstvih, kjer imajo psa ali mačko, naj bi za 30 odstotkov manj pogosto zbolevali za boleznimi dihal, za polovico manj imajo tudi možnosti za vnetje ušes. Manjkrat naj bi celo potrebovali zdravljenje z antibiotiki kot tisti, ki živijo v družinah brez živali. Strokovnjaki domnevajo, da je razlog v tem, da otroci tako razvijejo močnejši imunski sistem, bolj učinkovit proti različnim boleznim.

pes kuža potovanja dopust | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Blagodejno za duševno zdravje

Otrokom naj bi hišni ljubljenček pomagal izboljšati kognitivne zmožnosti, strokovnjaki celo trdijo, da imajo otroci, ki so odraščali s hišnimi ljubljenčki, višji inteligenčni količnik.

Sicer pa so hišni ljubljenčki pomemben vir čustvene podpore in odpravljajo občutek osamljenosti. Lastniki psov imajo več samospoštovanja, so bolj vestni in bolj družabni v primerjavi s tistimi, ki nimajo domačih ljubljenčkov. Psi številnim pomagajo izpolniti tudi socialne potrebe, saj jim povečujejo občutek pripadnosti.

Ljudje, ki prevzamejo odgovornost za živali, naj bi celo redkeje pomislili na samomor. Ko se posameznik odloči, da bo skrbel za žival, namreč prevzame veliko odgovornost, ki pa mu, če jo opravlja vestno, prinaša zadovoljstvo.

Ne spreglejte