Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
21.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mansarda oblikovanje arhitektura

Četrtek, 4. 4. 2013, 21.27

6 let, 6 mesecev

Udobje, ujeto v mansardi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naša bralka si je pred kratkim uredila mansardno stanovanje in ga za silo opremila, a kot je zapisala, nista zadela sloga, ujemanja med prostori in uporabljenimi barvnimi kompozicijami.

Zato se je po nasvet obrnila na strokovnjake za opremljanje notranjih prostorov iz salona Elementare.

"Všeč sta mi bela in rdeča barva s kombinacijo lesa. Zanima me, kakšna naj bo barva zidov v kuhinji in dnevni sobi ter na hodniku, ki je brez oken in vodi do teh dveh prostorov," je zastavila vprašanje bralka, odgovarja pa ji arhitektka Nina Juratovec.

V dnevni sobi si bralka z dvema majhnima otrokoma, ki veliko ur preživita med igranjem v tem osrednjem prostoru domovanja, želi postaviti kakšno majhno mizo, namenjeno odlaganju skodelic kave, ki bi jih srkala med klepetom s prijateljicami. Pogrešajo tudi komodo za shranjevanje knjig in preostalih predmetov, računalniške mize pa bi se radi v kratkem znebili.

Kuhinjo želijo barvno uskladiti z dnevno sobo.

"Sorodno barvno je lepše vnesti le z manjšimi detajli" Pri obravnavi mansardnega stanovanja je arhitektka Nina Juratovec iz salona Elementare izhajala iz prvotne želje po barvni in stilski uskladitvi kuhinje in dnevne sobe, pri čemer pa je najprej razmišljala, kako bi bolj odprla in prepletla ta dva prostora. Ker ju ločuje nosilna stena, te ni mogoče odstraniti, ena izmed rešitev pa je, da bi jo delno porušili in nadomestili z ustreznimi, statično izračunanimi nosilci, pojasnjuje strokovnjakinja. Tako bi pridobili odprt in zračen ter lepo in naravno osvetljen prostor.

Ker je obstoječa kuhinja zelo majhna in precej nefunkcionalna, arhitektka predlaga, da steno shrambe v celoti odstranijo, vratno odprtino pa prestavijo in s tem pridobijo več prostora za kuhinjske elemente. S temi potezami je nastal prostor za večjo in prostornejšo kuhinjo, v kateri obstoječo shrambo nadomešča kotni sistem omar, umeščen na vogalni del kuhinje.

Kuhinjski niz ima poleg nizkih elementov, ki optično prostora ne zaprejo, niti ga ne znižajo, tudi zgornjo visečo raven, ki se sklene v končnem elementu ob oknu.

Končni element tega prostora je pult manjše globine.

Kuhinjska miza je v predlagani rešitvi lahko večja od obstoječe ali takšna, da jo po potrebi povečamo. Pod mansardnim delom in po dolžini stene ter v višini mize je omarica manjše globine. Ta je povezovalni element med kuhinjo in jedilnico, odlagalna površina ali omara za shranjevanje ter hkrati ustvarja distanco med steno in jedilno mizo.

Ker je miza postavljena delno pod naklonskim delom in delno pod ravnim delom stropa, bo najprimernejša namestitev stenske luči, pojasnjuje Nina Juratovec. Barvno pa naj se kuhinja navezuje na obstoječi regal dnevne sobe, ki odseva v les bordo rdeče površine. "Stene so lahko v nevtralnih tonih, saj smo že z odtenkom kuhinje v prostor vnesli dovolj barve. Kadar imamo kuhinjo v barvi, naj bo preostali del prostora skoraj neopazen. Sorodno barvo je lepše vnesti le z manjšimi detajli," še svetuje snovalka domov.

Mehke preproge za neomejeno igranje Dnevni prostor je bil že v izhodišču dobro zastavljen, poudarja arhitektka. Položaj sedežne garniture in televizije z regali je smiselno umeščen v prostor mansarde in ker prostor pretežno uporabljajo tudi kot igralnico za malčke, je v rešitvi predvidena sedežna garnitura mehka in udobna. Ker je ob strani konec zofe predviden s policami, klubske mizice v salonu niso načrtovali, saj ta med drugim služi tudi kot odlagalna površina.

Prostor pred sedežno garnituro je s tem prost in namenjen igri, da je ta lahko še večji užitek, so predvideli še mehke preproge raznih barv in oblik.

Vse potrebne omare za shranjevanje so umestili ob steno, ki meji na kuhinjo. Te so razvrščene čez vso steno, med njimi je zasnovan le prehod v kuhinjo.

"Če želimo mansardno stanovanje urediti prijetno za bivanje, naj bodo materiali in barve med seboj usklajeni. Izhodišče za barvno kombiniranje je obstoječi regal v dnevni sobi, kjer sta lesen regal za televizijo in viseče omarice v bordo rdeči in visoko sijajni barvi," še pravi strokovnjakinja. Kombinacijo so glede na dostopnost materialov in barv vnesli tudi v kuhinjo. Miza je v tem primeru lahko samo v barvi in, glede na količino uporabljenega lesa, v svetlih tonih. Prav tako naj bodo v barvi mize tudi omare v jedilnici.

Stene ni treba posebej poudarjati. Lahko je v bež odtenkih, ki se lepo navežejo na barvo lesa. Barvo so v prostor vnesli že z različnimi in barvnimi preprogami ter okrasnimi blazinami na sedežni garnituri.

Ne spreglejte