Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
9.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija umetnost cenzura

Petek, 13. 9. 2013, 9.14

6 let, 1 mesec

Prepovedana podoba, ki sta jo ustvarila ruska umetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Rusko sodišče je odločilo, da "ikona", ki sta jo ustvarila umetnika Artyom Loskutov in Maria Kiseleva, žali verska čustva.

"Ikona", ki sta jo ustvarila umetnika Artyom Loskutov in Maria Kiseleva, po mnenju ruskega sodišča žali verska čustva. Zato so sprejeli sklep, da se mora njeno pojavljanje prekiniti. Izginiti mora tudi s spleta (vso srečo pri tem), kjer se je prav tako pojavila.

Podoba, ki sta jo ustvarila ruska umetnika, prikazuje Devico Marijo, ki nosi balaklavo, pokrivalo, ki ga sicer nosijo tudi članice Pussy Riot. Namesto malega Jezusa v Marijinem naročju pa je na sliki deklica s kitami. Zaradi tega so se na umetniško delo odzvali verniki, na to pa je odgovorilo regionalno sodišče, poroča The Art Newspaper.

V ruskem državnem uradu za kulturo in teologijo so sklenili, da podoba temelji na eni najbolj spoštovanih ruskih ikon in da zato "njeno popačenje pomeni posmeh sveti relikviji in celotni pravoslavni veri", besede ruskih cenzorskih sil povzema The Art Newspaper.

Ruski parlament je junija sprejel zakon, s katerim je kriminaliziral svobodo izražanja, saj je za zločin opredelil dejanja, ki "žalijo verska čustva". Zakon tako ne predstavlja le omejevanja svobode ustvarjanja, temveč tudi možnosti za kriminalizacijo kritične umetniške misli in potez, ki se med drugim lahko lotevajo različnih kulturnih kontekstov, vsebin in podob.

Loskutova so ruska sodišča že obravnavala. Maja ga je sodišče v Novosibirsku spoznalo za krivega, ker je izdeloval majice z omenjeno podobo Marije. Preiskovalni državni urad je podal tudi mnenje, da jim novi zakon omogoča, da lahko na podlagi te prepovedo kakršnokoli pojavljanje podobe, tudi na spletu.

Umetnik je za ruske medije izjavil, da je presenečen in hkrati počaščen zaradi pozornosti, ki jo zaradi novega zakona namenjajo njegovemu delu.

Ne spreglejte