Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 10.52

8 let

Notranja oprema: kaj se lahko naučimo od Skandinavcev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preprostost, funkcionalnost, naravni materiali in minimalizem so vodilo skandinavskega oblikovanja.

Skandinavsko oblikovanje je zunaj svojih meja postalo prepoznavno v 50. letih prejšnjega stoletja. Po tem je obšlo svet in postalo izhodišče za marsikatero notranjo opremo, pri tem pa postalo pojem izčiščenega oblikovanja, ki ponuja širok razpon barv, oblik, materialov in rešitev, pri čemer je mogoče poiskati tudi njegove skupne poteze.

Nevtralni odtenki Diskretni, nekoliko pridušeni odtenki modre, sive, bele in krem so zaščitni znak skandinavskega sloga. Seveda to ni neizpodbitno pravilo, določena oblikovalska podjetja s tega dela Evrope imajo rada intenzivne barve. Skandinavski slog boste lahko dosegli tako z umirjenimi kot tudi živahnimi odtenki.

Bela lesena tla Bela lesena tla dajejo vtis večjega prostora, tudi bolj zračnega in čistega. Do izraza prideta arhitektura prostora in notranja oprema. Če tla niso bela, so zagotovo v nekem svetlem odtenku, pa naj bo bež ali siv. Takšnega se tudi zlepa ne boste naveličali.

Naravni materiali V skandinavskih zasnovah notranjih prostorov je mogoče občutiti veliko ljubezen do narave, ki se odraža v uporabi naravnih materiale. Za pogled na naravno okolje je velikokrat poskrbljeno s prostranimi okni, obdanimi z vrtovi, in balkoni.

Savna Savne so del skandinavskega vsakdana in domovanja. Ocenjujejo, da je samo na Finskem v domovanjih okoli dva milijona savn.

Funkcionalni dom Eno od vodilnih načel skandinavskega oblikovanja je uporabnost. Domovi morajo biti zato zračni in odprti, v njih mora biti poskrbljeno za lagodno življenje, doseženo s premišljeno opremo. Dekorativni elementi imajo običajno tudi uporabno vlogo.

Dolgoživost pohištva Pozornost pri pohištvu je usmerjena na podrobnosti in kakovostne materiale. Preproste linije so v ospredju, okraski v drugem planu. Pri notranji opremi je pomembna njena dolgoživost.

Preprosti in lepi kamini V skandinavski kulturi je kamin obvezen, pri čemer v notranjih prostorih ne zavzema osrednjega mesta, v katerega postavljajo predvsem okrasne elemente. Vloga kamina je, da greje.

Trajnostna notranja oprema Sodobni skandinavski interjerji so med vodilnimi trajnostnimi zasnovami, saj so med drugim odgovor na življenjski slog, usmerjen k skrbi za naravo, zato je izbira v ospredju.

Ne spreglejte