Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 18.37

8 let

Gradimo s feng shuijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska umetnost FENG SHUI, ki je nastala pred približno 4000 leti, dobiva na Zahodu pri načrtovanju doma vedno bolj pomembno mesto.

Izhodišče te starodavne umetnosti je, da vse kar nas obdaja (tudi morebitne podrobnosti) prispeva k uspehu, zdravju, bogastvu in sreči, če le znamo pravilno speljati pretok energije v domu in okolju. Nepravilna razporeditev pa je lahko v nasprotnem primeru odgovor na marsikatero vašo težavo …

Feng shui že v fazi načrtovanja

Načela feng shuija temeljijo na gibanju energije imenovane či. Ta preplavlja celotno vesolje, se pretaka od ene stvari do druge in skoznje. Sam izraz feng shui pomeni "veter voda" in odraža gibanje te energije. Objekti s svojimi odprtinami, oblikami in materiali predstavljajo spremembe pri gibanju energije, zato je potrebno načrtovati in opremiti prostore tako, da bomo energijo dobro izkoristili.

Na trgu se pojavljajo številni načrti za tipske družinske hiše, med katerimi le malokateri ustreza razporeditvi prostorov po feng shuiju. Ne odločajte se nakup hiše glede na nek načrt le po funkcionalnosti ali zgolj po prijetnem videzu, ampak upoštevajte nekatere nauke starodavne umetnosti, ki vam bodo morebiti v vaš dom prinesli veliko dobrega.

Razporeditev prostorov glede na smeri neba Prvi pomembnejši vidik se nanaša na razporeditev prostorov glede na smeri neba. Načrt je potrebno gledati preko orientiranosti vaše parcele in hiše. Najprimernejši predel za dnevno sobo je južni, tudi zahodni, za kuhinjo sta najprimernejša vzhod ali jugovzhod, kopalnica naj bo na vzhodu ali jugovzhodu, spalni prostori na vzhodu ali zahodu (ustreza tudi sever), otroški prostori (ki niso zgolj spalni, ampak so namenjeni tudi igri) pa na vzhodu ali jugovzhodu.

Oblika stavbe je zelo pomembna Zelo pomembna je oblika zgradbe. Najbolj idealne bi bile okrogle hiše, kjer bi imeli uravnovešen celoten spekter energij. Davni predniki so gradili okrogla bivališča (denimo kultura Nuraghe na Sardiniji), danes jih najdemo le še pri nekaterih plemenih, v "razvitejših" družbah pa prevladujejo oglate oblike. Od teh so najboljše kvadratne stavbe, brez vdolbin ali podaljškov. Še posebej problematične pa so lahko stavbe v obliki črke L, saj je lahko del takšne stavbe stalno v senci in tako primanjkuje določenih vrst či energij.

Gradbeni materiali vplivajo na pretok energije Pomembne so tudi snovi, iz katerih je objekt sestavljen, saj je s tem povezana hitrost pritoka zdrave energije. Trši in gostejši materiali kot je kamen ovirajo dotok energije, ta lažje prehaja skozi les ali opeko. Tako bi bilo pri kamnitih hišah vredno namestiti velika vrata in okna, da bi energiji omogočili lažji dostop v notranjost stavbe. Steklene površine pospešujejo pretakanje energije či po stanovanju in preprečujejo njeno zastajanje v notranjih kotih. Izogibajte se sintetičnim materialom, ki so sami po sebi nabiti z energijo in preprečujejo zunanji zdravi energiji či, da bi vstopila v stanovanje.

Negativni vplivi iz okolice Sosednje stavbe lahko na vaš dom in posledično vaše življenje vplivajo negativno. Izogibajte se bližini pokopališč, bolnišnic, elektrarn, električnih stebrov. Paziti je potrebno, da vam sosednje stavbe ne povzročajo sence, zaradi katere je oviran dostop sonca v vaše stanovanje, posledično pa povzročijo pomanjkanje in zastajanje energije v stanovanju. Zato dobro preverite položaj in bližino sosednjih objektov, preden se odločite za nakup parcele za vaš dom. Preverite tudi lego parcele glede na potek ceste. Pazite, da ne bo cesta usmerjana v vašo hišo ali stanovanje. Če pa hiša že stoji, rešitev predstavljajo grmovja, ki jih posadite tako, da bodo vsrkala škodljivo či energijo iz ceste ali postavite ogledala na vrata, ki jo bodo odbijala.

Izogibajte se ostrim vogalom in redno čistite stanovanje Energija či lahko postane zaradi določenih okoliščin oziroma elementov škodljiva. Takšna je ostra in hitra či, ki prihajata iz cest in vogalov sosednjih stavb, ki so usmerjeni v vašo hišo ali stanovanje. Rešitev so odsevne površine, ki ostro či odbijajo nazaj v prostor, proč od vašega doma. Ostra či nastaja tudi pri vseh ostrih vogalih vašega doma, zato se jim izognite že v fazi načrtovanja ali jih kasneje omilite z različnimi rešitvami (npr. namestite rastlino plezalko tik pred vogal …) Problematična je tudi zastajajoča či, ki se zadržuje v temnih kotih in prenatrpanih ter vlažnih prostorih. Redno čistite stanovanje, da ponovno povzročite gibanje energije po njem in ne kopičite stvari, ki jih ne potrebujete.

Ne spreglejte