Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2018,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Dom in vrt dekoracija doma bonsai

Torek, 3. 4. 2018, 14.00

2 meseca, 2 tedna

Bonsaj: umetnost ustvarjanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Bonsai | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Miniaturna drevesca zaradi svojega edinstvenega videza postajajo nepogrešljiv del moderno zasnovanih prostorov. Bonsaj ni zgolj "drevo v keramičnem koritu," temveč gre za umetnost ustvarjanja, ki jo povezujemo z azijskimi tradicijami vrtnarjenja.

Martha Stewart
Trendi Martha Stewart: strastna vrtnarka

Čeprav umetnost ustvarjanja majhnih dreves pogostokrat napačno povezujemo z Japonsko, njihov izvor v resnici izhaja iz Kitajske. Od tod se je umetnost pozneje razširila še vzhodni del azijske celine, na Korejski polotok in kasneje še na Japonsko. Ob postopnem širjenju umetnosti je ta začela povzemati prvine različnih kultur in estetske dovršenosti ter ustvarila podobo bonsajev, kot jih poznamo danes. 

Mistične lastnosti in magične moči

Po poročanju tujih strani, so se z umetnostjo bonsajev najprej začeli ukvarjati budistični menihi, ki so želeli drevesne podobe prenesti v notranje bivanjske prostore. Verjeli so, da imajo miniaturna drevesa določene mistične lastnosti in magične moči. Kot je znano iz starodavnih slikanic in rokopisov, se je kultivacija majhnih drevesc začela okoli leta 600. 

Bonsai | Foto: Pixabay Foto: Pixabay
Poleg oblike drevesa sta imeli pomembno vlogo pri nastanku današnje podobe bonsajev tudi tradicionalna korejska in kitajska keramika, saj je bila izjemno pomembna estetska prvina bonsajev rast v lepih keramičnih lončnicah, ki bi videz dopolnile. Medtem ko kitajski bonsaji veljajo za bolj robustne in surove, so japonski znani po naravnem in elegantnem videzu. V primerjavi s kitajskimi delujejo bolj prečiščeno, ker je njihov videz bolj urejen. Oba tipa pa sta skozi več stoletij dolgo tradicijo razvila lastne čare in si prislužila občudovalce z vsega sveta, pišejo tuje strani.

Eden izmed strastnih občudovalcev je tudi Ryan Neil, mladi Američan, ki se je za umetnost gojenja bonsajev navdušil že pri rosnih 12 letih in to tako zelo, da je doštudiral vrtnarstvo in bil kasneje celo vajenec pri legendarnem Masahiku Kimuri, čigar dela so med najbolj znanimi in pomembnimi v svetu umetnosti bonsajev na Japonskem. Leta 2010 se je nato vrnil v ZDA, kjer je odprl lasten studio Bonsai Mirai. Danes velja za enega najbolj cenjenih umetnikov bonsajev, njegova dela pa so del številnih razstav, piše Guardian.

Ryan pa ni edini. Tudi Američan Bjorn Bjorholm je svoj hobi spremenil v kariero. Danes živi v Osaki na Japonskem, kjer ima v lasti Bjorvala Bonsai Studio, uči pa tudi na mednarodni šoli bonsajev v Fujikawi.

 

A post shared by Mirai (@bonsaimirai) on

 

A post shared by Mirai (@bonsaimirai) on

 

Ne spreglejte