Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
11.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bonton olika otroci

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 11.19

5 let, 2 meseca

Prosim in hvala naj bosta med prvimi otrokovimi besedami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Saj je še otrok," ni sprejemljivo opravičilo, ko govorimo o lepem obnašanju oziroma njegovem pomanjkanju. Če otroka naučimo nekaj osnovnih pravil bontona, bo v življenju lažje tako njemu kot nam.

Obrabljen, a resničen pregovor: Kar se Janezek nauči, to Janez zna. Če svoje otroke že v rosnih letih začnemo učiti, kako naj se obnašajo v družbi, bodo ta pravila zanje kmalu samoumevna. Vzgoja se vendarle začne doma.

Prosim in hvala Med prvimi besedami, ki bi jih moral otrok poznati, sta prosim in hvala. Da se jih bo čim prej naučil, pa ju morate seveda uporabljati sami – tudi med igro. Otroka prosite, naj vam na primer poda igračo, potem pa se jasno in glasno zahvalite zanjo.

Spoznavanje in pozdravljanje Če otroka zgodaj naučite, kako pravilno in vljudno pozdraviti ljudi, ki jih prvič sreča, bo to zelo ugodno vplivalo na njegovo samozavest. Uporablja naj nazive, kot so gospod, gospa ali gospodična, ob spoznavanju pa naj nove znance gleda v oči. Naučite ga tudi, da v roke sega čvrsto.

Seganje v pogovor Ko vam otrok želi nekaj povedati, hoče to storiti tukaj in zdaj, tudi če ne gre za nič nujnega. Če mu boste vedno znova dovolili, da vas prekine, ko se pogovarjate s kom drugim, mu bo to prešlo v izjemno neprijetno navado. Ko se torej z nekom pogovarjate, vaš otrok pa vam želi nekaj povedati, pogovora ne prekinjajte, ampak mu položite dlan na ramo, roko ali hrbet. S tem mu boste pokazali, da ste ga opazili, hkrati pa bo za trenutek ustavil govorjenje. Po nekaj tovrstnih "utišanjih" bo razumel, da mora s svojo zahtevo počakati.

Bodite vzor Za postavne pevce in lepe igralke bo še dovolj časa – za vašega malčka ste najpomembnejši vzornik vi sami. Zato razmislite, kako govorite, kako se obnašate in odzivate na druge, saj bo otrok posnemal vaše navade. Hitro bo prevzel glasno kritiziranje drugih ljudi, nerazločno govorjenje in neobzirno vedenje do okolice, če pa boste te slabe navade skušali popraviti le pri njem, ne bo razumel, zakaj se vi smete tako obnašati, on pa ne. Zato razmislite, v kakšno osebo želite, da vaš otrok odraste, in bodite takšni tudi sami.

Ne spreglejte